Tuesday, August 16, 2011

Port Ellen 27YO Old Malt Cask – Legendaarista

20110816173111-IMG_7394_smallTuoksu, joka nousee historiasta. Näen edessäni kohoavat rauniot. Muinaiset, joita ei enää korjata. Aika vähä vähältä nakertaa niiden juuria ja ajan myötä massiiviset rakennelmat murenevat, pienentyvät mutta niin kauan kuin paikasta säilyy edes tarinoita, legendoja, huhuja tai kivenmurusia – se elää ja voi hyvin. Vielä majesteettiset tornit kohoavat edessäni, vielä ehdin tutustumaan paikkaan kun se on voimissaan. Savuinen usva tekee raunioista mystiset ja niin kiehtovat. Odotan näkeväni täydenkuun loisteessa varjoja, aaveita kaukaisuudesta jotka tulevat luokseni kertomaan tarinaa paikasta. Nuotion miellyttävässä poksahtelussa ne tulevat vielä kerran hamuamaan sitä, minkä tekemisessä he olivat aikanaan kuuluisia. Viskiä, jonka maine on kantanut pohjoisiin maihin saakka.

Port Ellen alkaa olla legenda jo itsessään. Islayn tislaamo, joka on jo suljettu. Sen varastoista löytyy vielä joitain tynnyreitä ja aiemmin pullotettuja viskejä löytyy kaupoista. Mutta nämä eivät ole ihan jokapäiväisiä juomia. Päivä päivältä määrä harventuu, mutta onneksi onnistuin saamaan lahjaksi yhden pullon. Siitä kuuluu suuri kiitos ystävilleni.

Old Malt Cask on yleensä laadun tae, eikä tässä tule eteen poikkeusta. 27-vuotias juoma on yhdestä tynnyristä ja se on tislattu 1983, pullotettu 2010, eikä näitä pulloja ole kuin 217. Tuoksu on todella täyteläinen ja historiaan tempaiseva. Maku ei häviä tuoksulle yhtään ja se muuttuu savuisemmaksi suussa. Jälkimaku säilyy erittäin pitkään, kuten voisi olettaakin iäkkäältä viskiltä. 50% on juuri hyvä vahvuus tälle, tuoden eteen intensiteettiä mutta mausta ei löydy kuitenkaan tippaakaan poltetta. 

Lyhyesti sanottuna tämä on erinomainen viski. Erilainen kuin esim. Octomore Orpheus, oikeastaan niin erilainen ettei näitä ole järkeä edes verrata. Pehmeä, mutta täyteisen kova. Makea, mutta tuo mukanaan myös hiilen ja savun. Tästä löytyy makuja jotka vain odottavat maistelijaa löytämään ne, jälkimaku kiirii pitkään kuin usva kukkuloiden välissä – välillä vahvemmin ja välillä hennommin. Tämä on täydellinen lahja sellaiselle, joka on hurahtanut savuviskeihin. Kiitos!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.