Friday, August 12, 2011

Kilchoman Spring 2011 – nuorta ja maittavaa

20110805222658-IMG_7163_smallMatka vie villiin pohjoiseen, kauas autiotuvalle tiettömän taipaleen päähän. Perillä huomaan tuvan tuhoutuneen palossa pari päivää sitten, paikalla leijuu vielä kastuneen savun tuoksu. Mietona, mutta selkeästi havaittavana. Pengon tuvan jäänteitä, kääntelen hiiltyneitä hirsiä joka herättää savun vieläkin vahvemmin eloon. Löydän vanhan kattilan, nyt mustaksi pinnoitettuna.

Kävelen kostean maaston poikki kohti puroa, joka juoksee ylempää louhikkoisesta maastosta vapautuakseen kohti alempana hitaasti kiemurtelevaa jokea. Palaneen tuvan tuoksu sekoittuu metsään ja sammaleisiin. Vesi on kylmää ja raikasta, muodostaen miellyttävän tuntemuksen savulta tuoksuvan paikan kanssa. Lähelle tuvan hiiltyneitä rakenteita on hyvä pystyttää laavu ja laittaa omat tulet. Illan mittaan vanhat paksut hirret saavat jatkaa hidasta hiiltymistään ja matkaaja saa taas istua pohjoisen savuissa. Tämä hetki syvälle muistoihin.

Kilchoman Spring 2011 on nuori viski. Tislaamo on perustettu 2005, ollen Islayn nuorin paikka, ja heillä oli hiukan alkuvaikeuksia. Mutta vähitellen heidän viskinsä vanhenee erilaisissa tynnyreissä. Spring 2011 on sekoite kolme- ja nelivuotiasta viskiä, eli se on iältään kolmevuotiasta juomaa. Vahvuudeltaan se on 46% ja tämä viski kuuluu suosikkieni listalle. Miellyttävän luonteikas, karuuden vaaniessa taustalla, mutta hienostuneesti jättää hyökkäykset vähemmälle. Todennäköisesti tämän vuoden lopussa, tai ensi vuoden alkupuolella, pääsemme maistelemaan viisivuotiasta Kilchomania, elleivät he tuo sitä ennen nelivuotiaan version esille. Heillä on oikein hyvä suunta tisleissään, joten jahka heiltä alkaa tulla kahdeksan-kymmenvuotiasta tavaraa niin uskoisin että suurempikin yleisö alkaa tuntemaan tämän tislaamon. Mutta nyt voi jo maistella ja arvailla mitä sieltä tuleman pitää.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.