Thursday, August 4, 2011

Ardbeg Uigeadail – alkukantainen ja väkevä

Ardbeg Uigeadail on hyvin sopiva aloitus tälle blogille. Se oli yksi ensimmäisiä tavanomaisuudesta poikkeavia viskejä, joita maistoin. Siihen mennessä oli tullut maisteltua jo mainiota savuja (Ardbeg 10, Bowmore, Laphroaig ja tietysti Lagavulinkin) mutta Uigeadail nostikin sitten savut ihan omalle tasolleen.

Jo pelkkä tuoksu saa aikaan muistijälkien havahtumista unestaan. Savuinen usva kiemurtelee pitkin yötöntä yötä, tuoden mukanaan jänkhän tuulahduksen kukkuloiden takaa. Sitä oikein odottaa että koko maisema avautuu eteen kaikessa komeudessaan.

Maku sinkauttaa minut suoraan rakkaisen tunturin rinteille. Siihen tuulen ja sateen pieksämäksi, luonnon tunkeutuessa armotta vaatteiden lävitse. Savuinen nuotio räiskyy ja kohisee siinä vieressä ja työntää tervaisia kynsiään silmiini, mutta en halua luovuttaa ja siirtyä. Annan savun kietoutua ympärilleni ja tihrustan pienin silmin ympärilleni. Maku kiemurtelee kielessä samalla kun sade laantuu ja tuulen ulvonta hellittää. Kun taas näen, katson ympärilleni ihmetellen maisemaa jota pieni auringon pilkahdus pilvien lomasta maalaa. Juureni tuntien voin nousta seisomaan ja käyn uhmaamaan tuulta, etsien sateen keskeltä läheisten tuntureiden huippuja. Mieleni tekisi huutaa että “antaa tulla vaan”!

Tämä viski on karu, raaka ja viimeistelemätön. Kaiken hienostuneisuuden voi oikeastaan unohtaa alkuvaiheessa. Mutta samalla hyvällä tavalla erittäin luonteikas ja niin minun makuuni. Se ei lopu hetkessä vaan se saa suussa uusia vivahteita vielä pitkänkin ajan päästä. Tässä vetoaa nimenomaan se, että tämä tuo arvaamattoman ankaran luonnon luokseni, vaikka istun mukavassa nojatuolissani sisällä. Lopuksi voi nauttia vielä turpeisen savun tuoksusta lasissa ja vähitellen antaa muiston painua unohduksiin, kunnes seuraavan kerran sen taas herätän.

Uigeadail on lyhyesti sanottuna loistava tynnyrivahvuinen viski (54.2%). Mielestäni viski tulee nauttia sen vahvuisena kuin se on pulloon pakattu. Tällöin se vapauttaa kaiken luonteensa suoraan makuhermoihin.

20110804192736-IMG_6907_small

3 comments:

  1. Hei mistä sä olet tän kysyeisen pullon napannut matkaasi? Mulla on kotona yksi juurikin Islayn saaren savuviskien ystävä. Olen kovasti miettinyt viskiä jolla seuraavan merkkipäivän tullen miehen yllättäisin vaan tätä en ole vakiohyllyltä löytänyt. Osaatko vinkata suuntaa?

    ReplyDelete
  2. Kannattaa kysäistä Alkosta tilauslistaa. Siellä on joskus yllättäviäkin löytöjä. Parhaat ei selkeästi ole hyllyillä :)

    ReplyDelete
  3. Tätä saa ainakin Tampereelta Plevnasta 14€ 4cl.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.