Monday, August 15, 2011

Onko järjestyksellä väliä?

Hyviä ajatuksia tuli esiin viikonloppuna, mikä olisikaan se järjestys miten viskejä tulisi maistella. Jotkut kuulemma pitävät ajatuksesta, että maistelijat eivät tiedä mitä viskiä maistelevat vaan nimet paljastetaan vasta jälkikäteen. Mukava on tällöin myös arvontaa järjestyksen kanssa.

Itse taas olen mieltynyt siihen, että mietitään miten sarja rakennetaan. Useat viskit eivät toimi suoraan peräkkäin ilman pitkää taukoa, vaan olisikin löydettävä sopivat maut jotka toimivat yhteen niin ettei kukaan jää jalkoihin. Mikäli ensimmäisenä maistaa vaikkapa Ardbegin Supernovaa alkaa loppumaistajaiset olemaan vähän turhia, pitäisi löytää aika tykkiä tavaraa jotta ne maistuisivat kunnolla. Ja mikäs ilo siinä on silloin?

 

Mielestäni hyvä sarja on kuuden viskin maistelu. Ensin aloitetaan kevyemmillä ja nostetaan vähitellen intensiteettiä. Kuitenkin niin ettei käyrä ole suora jatkuvasti, vaan siinä tulee vaihtelua sopivasti. Tätä kautta saadaan aikaan kiehtova matka savujen, ja yleensäkin viskien, maailmaan.

Olen todennut että esim 1-2-3 tauko, esim kahvit tms, ja 4-5-6 on varsin toimiva sarjoitus. Hassumpi ei ole myöskään 1-2, tauko, 3-4, tauko ja 5-6. Siinä saa rakennettua jo enemmän vaihtelua ja mukaan useamman vähemmän intensiivisen maun.

Jotain esimerkkejä voisivat olla

  1. Ardbeg Blasda
  2. Ardbeg Corryvreckan
  3. Port Charlotte Ar Duthchas
  4. Finlaggan Cask Strength
  5. Ardbeg Almost There
  6. Octomore Orpheus 2.2

20110806134752-IMG_7202_smallTämä sarja on kokonaisuudessaan hyvin intensiivinen ja Ardbeg-pitoinen. Kuitenkin siinä tulee vaihtelua makumaailmojen suhteen, Blasdan pohjustaessa hyvin Corryvreckanin makua. Orpheus nousee mainiosti esille lopetuksena Ardbegin jälkeen, korostaen niitä eroja mitä näillä viskeillä on.

  1. Bruichladdich Organic
  2. Ardbeg Uigeadail
  3. Ileach
  4. Kilchoman Winter 2010
  5. Laphroaig Quarter Cask
  6. Ardbeg Supernova

Tällä sarjalla on jo enemmän vaihtelua. Ileach maistuu hyvin vielä Uigeadailin jälkeen ja sarjan kakkososassa makumaailma vaihtelee hyvinkin paljon, päättyen hyvin intensiiviseen Supernovaan.

  1. An Turas Mor
  2. Caol Ila Cask Strenght
  3. Bruichladdich 7YO Resurrection
  4. Port Askaig
  5. Lagavulin Distillers Edition 1993
  6. Ardbeg Renaissance

Sarja on rakennettu pareihin, toisin kuin aikaisemmat. Näissä vuorottelevat kevyempi ja vahvempi maku, mutta saaden silti enemmän täyteläisyyttä loppua kohden. Tälläisessä sarjassa korostuvat todella mukavasti eri ikäiset ja eri tyyliset viskit.

Lopetusviskeinä on, kuten huomaatte, yleensä hyvin intensiivinen ja vahvan makuinen viski. Itse suosin tähän tarkoitukseen Ardbegin vahvoja makuja. Vaikka Ileach ja Finlaggan ovatkin intensiivisiä, jää yleensä hiukan hienostuneemmista (mutta vahvoista) mauista parempi jälkimaku pidemmäksi aikaa. Näistä ehkä ajatuksia enemmän jossain toisessa artikkelissa myöhemmin.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.