Sunday, August 28, 2011

Laphroaig Cask Strenght 003 – tömisevää savua ja turvetta

20110816173352-IMG_7399_smallVuolen hiuksia halkovan terävällä veitsellä tervasmännystä lastuja. Terä katkaisee puunsäikeitä toisistaan pitkin sulavin vedoin. Puun pinta jäljen kohdalta on hiottuakin sileämpi, aivan kuin näin olisi tarkoitettu tapahtuvan. Asetan lastujen keskelle aiemmin päivällä keräämiäni sytykkeitä – kuivaa ruohoa ja muita roskia, puunsilppua ja kuivia korsia. Otan esille tulukseni, jotka sain lahjaksi ystävältäni joitain vuosia takaperin, ja alan houkuttelemaan tulta esille. Onneksi paikka on suojainen ja vähitellen magnesiumkipinät sytyttävät ruohot kytemään. Savun ensimmäiset kiehkurat nousevat esille ja pian liekkien hidas tanssi voi alkaa.

Laphroaig Cask Strengh 003 (55,3%, Tammikuu 2011) on aivan eri luokkaansa kuin mitä Teerenpelin tuotokset ovat . Tästä tiedän, että kyseessä on viski joka kuuluu minun maailmaani. Savu hyökkää kasvuille kuin ärhäkkä karhu epäonnisen sienestäjän selkään, turve maiskuttaa kosteana vuotavien saappaiden alla ja makuelämys vie vaeltajan alkukantaisimmille ajoille. Sivistynyt ei kuvasta tätä juomaa, ehhei. Mutta siinä on viittauksia tulevaan ja nykymaailmaan. Se ei vie luolamieskaudelle, ellei kyseinen luola ole sopivan matkan päästä lentokentästä. CS003 antaa elämyksiä, se vie maistelijan hetkeksi omaan maailmaansa mutta päästää sieltä vaatteet savuisena takaisin heti kun illuusion haluaa rikkoa.

Juoma on vahvaa ja väkevää. Varomattomalle maistelijalle voi olla kyseessä jopa liian raju kokemus, mutta itse pidän tästä juomasta. Siinä on lapin elementit mukana: savu, turve, karuus ja ne on jaettu niin, että karuus on saanut suurimman potin. Ehkä tämä on hiukan epätasapainossa sen suhteen, mutta aina ei kannata hakea sitä täydellistä juomaa. Kuitenkaan tämä ei ole mitään itsepolttoisen makuista, kyllä tuon tislaamon väki osaa asiansa ja he haluavat kokeilla mitä saavatkaan aikaan.

Kannattaa välillä tehdä retki karuille maille, jonka jälkeen tiedostaa kuinka epäaitoa tekemällä tehty hienostuneen maun hakeminen voi pahimmillaan olla.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.