Tuesday, May 14, 2013

Talisker Storm – laavu lepattaa ja myrskytuuli vonkaa

Myrsky. Tuo niin tuttu elementti, johon törmäämme kerta toisensa jälkeen. Viimeaikoina tuuli onkin tuivertanut urakalla, ja viimeisen sen suoma yllätys oli laavukankaan repeäminen etureunastaan. Hyvin oli kiinni, saumat eivät vain enää kestäneet armotonta myrskyä. Salamat välkkyvät, vesi piiskaa metsähattua, kosteus alkaa tunkea sadeviitan alle. Sitä pelkää jatkuvasti, milloin tavarat kastuvat mutta seuraavana aamuna tunne on kuin olisi voittanut maailman – aurinko nousee, vesi höyryää maasta, puut ovat märkiä.. Pian nuotion tuli alkaa räiskyvän tanssinsa ja savu kohoaa tyyneen kuulaaseen ilmaan. Elämää!

20130427111314-IMG_6639_small

Talisker huutelee Skyen saarelta, Loch Harportin nurkilta. Ikoninen Taliskeri on 10-vuotiasta, mutta vähän aikaa sitten heiltä haisteli meri-ilmaa uusi myrskylle tribuuttinsa antava beatha – Storm. Myrsky on suoraan maisteluvahvuista (45.8%), vaikka itse usein pidänkin tynnyrivahvuisista versioista enemmän. Ehkä nyt ei siis aivan vuosisadan hurrikaanista puhuta, vaan vähän tavallisemmasta myrskystä joka jytisyttää miellyttävästi hirsimökkiä. Storm on sekoite useista eri-ikäisistä Taliskereista, joten mitään ikää tälle ei ole kerrottu. Vähintään 3-vuotiasta kuitenkin, kun sitä viskiksi huudellaan.

Tuoksussa on lempeästi Taliskeria. Omasta mielestäni myrskyn tuoksu antaa odottaa sadetta. Siinä on ensimmäiset merkit tulevasta myräkästä, joka on vasta matkalla kukkuloiden takana piilossa. Pehmeämpi kuin 10-vuotias sukulaisensa, mutta sama kohina löytyy verestä.

Maku herättää kevyellä keväisellä sateella. Pisarat tipahtelevat, kunnes tihku muuttuu sateeksi ja edelleen rankaksi mutta rauhalliseksi. Lopuksi tuuli nousee ja läväyttää suurella kädellä myrskyn päälle. Mutta kuten kesäiset ukkoskuurot, tämäkin jää lyhyeksi ja poistuvaksi. Jäljelle jää miellyttävä tihutus, jota aurinko säestää. Vieno savu, meri ja kosteus leimaavat tätä myrskyä miellyttävästi.

Jos valittavana olisi, ottaisinko 10-vuotiasta Taliskeria vai tätä myräkkää, valitsisin myrskyn. Mainio juoma, helppo maistella ja osuu sekä uppoaa juuri sopivasti!

No comments:

Post a Comment