Wednesday, May 8, 2013

Loch Lomond 45 YO – maistiaisia vuodelta ‘66

1966 maailma järisi. New York pysähtyi metrolakon iskiessä. Vietnamin sotaa vastaan protestoitiin isolla kädellä. Ronald Reagan ottaa haltuun Kalifornian kuvernöörin tittelin. Lyhyet mekot paljastavat naisten reittä. Indira Gandhista tulee Intian pääministeri. BASIC, ALGOL ja FORTRAN olivat yleisiä kieliä tietokoneen ohjelmoinnissa. Kuussa ei oltu vielä käyty. Voyagerit eivät olleet vielä matkallaan. Kukaan ei ollut kuullutkaan techno-musiikista, puhumattakaan Lady Gagasta. Scifissä vuosi 2013 näytti olevan jotain ihmeellistä ja ihmisen käsitykselle odottamatonta. 
Hetki, jona tämä Loch Lomond on tislattu ja valutettu tynnyreihin kypsymään, näki erilaisen maailman kuin missä elämme tänä päivänä. Skotlannissa eläminen oli varmasti hitaampaa, rauhallisempaa ja eristäytyneempää kuin mitä nykypäivänä. Kiire oli vain hetkellistä. Siellä karuissa olosuhteissa Loch Lomondin maltaat kypsyivät ja muodostivat pienen osan historiaa. Tätä siemaillessa voi tuntea tuulen, joka armotta lyö läpi ylämaitten (Highlander) ja sateen joka piiskaa dramin siemailijaa vasten keväistä myrskyä. Maailma oli tämän juoman silmin vielä nuori, eikä pitkä kokemuksen kerääminen tynnyrin vankeudessa osannut herättää suuria tunteita. Elämä oli edessä.
20130420110435-IMG_6137_small
Loch Lomond on siis vieraalta maalta, Highlandereiden pelikentältä. Siellä nummien ja kukkuloiden äärellä tämä 45 vuotias viski on maannut ja odottanut oikeaa aikaa heräämiselle. Se on kuullut ja tuntenut maailman sykkeen ja myräkät, aina kunnes päivänvalo kohtasi siihen ensi kerran vuonna 2011, 45 vuoden unen päätteeksi. Nukkujan oli aika herätä.
Öljyt viipyvät ja valuvat arvokkaasti pitkin lasin pintaa. Väri helmeilee meripihkaisena ja kutsuvana. Tuoksu on monipuolinen, puinen, hedelmäinen. Mitään pistävyyttä ei löydy vaan tämä Lordi on arvokkaasti odottamassa istuimellaan, että alamaiset lähestyvät kunnioittavasti. Vastapainoksi heitä tervehditään ystävällisesti.

Maku vie muinaisiin saleihin, nummien keskelle pystytettyihin tammisiin torneihin. Ärhäkkyyttä on mukana sopivasti, luonne kertoo ettei tämän lordin kanssa kannata asettua poikkiteloihin. Ääni kantaa, siinä on käskevä sävy mutta komennot annetaan ystävällisesti. Sovittelu ei ole tarpeen, eikä kukaan halua nostaa eriävää mielipidettä. Viisaus asuu tässä juomassa. Rauhallinen tempo ja sointi säestää mainiota kokemusta tuoden häivähdyksen ajalta jolloin ei ollut tarpeet elää juuri minuuttien mukaan.

Maku on mehevä, runsas ja siinä on mukavasti puuta mukana. Maanläheinen, mutta ylevä. Pitkään maistuva ja syvä. Oikein loistavan makuinen viski, kiitos ystävälle että pääsin tätä maistamaan ja tästä tuntemuksia kirjoittamaan! Jos jollekin lahjaa etsitte, niin tässä on yksi oikein mainio ehdokas!

No comments:

Post a Comment