Sunday, March 17, 2013

Talisker 57 North – kylmää ihoa polttavaa viimaa arktiselta mereltä

Skyen saari jytisee tuulen hakatessa sen paljasta kylkeä. Meren raivon kynnet uppoavat yhä uudelleen syvälle sen suojaamattomaan kallioon. Nauru kaikuu vonkuvan myrskyn pyörteissä, kun yksinäinen pullo kantaen viestiä kaukomailta iskeytyy syvälle mureneviin halkeamiin. Sirpaleet leviävät ja katoavat, mutta tuhannen vuoden hurrikaani jättää tärkeän salaisen kaavan unohduksiin. Kuka sen löytää, ei näytä meiltä. Kaava sitoutuu osaksi outoa dna:ta ja murenee jääkylmään jokeen. Siellä kaukana, 57 leveysasteen tienoilla, muodostuu kivijalka uudelle rakennukselle. Vain tislaamomestarit tuntevat tarinan ja tietävät salaisuudet, mutta kyseleminen tuottaa aina vain pään pyöritystä ja dramin käteen.

20130317131918-IMG_5434_small

Taliskerin tislaamo sijaitsee Skyen saarella, lähellä Islayn maukkaita savuja. Talisker onkin ainoa viski, jota tuolla saarella tuotetaan. 57 leveyspiiriltä löytyy paikka Skyeltä, jossa tislaamo sijaitsee. 57 North poikkeaa tavallisesta Taliskerista vahvuudeltaan (57%) ja paljon myös maultaan. 57N kypsytellään American Oak-tynnyreissä. Saaren luonto on väkevä ja arvaamaton, joten tämä on hyvää maisteltavaa Islayn juomiin tottuneelle.

Tuoksussa on vahvuutta, maustetta, räväkkyyttä, räyhäkkyyttä ja savuakin. Mielikuvitus saa siipiä alleen ja tarinat muodostuvat. Menneisyyden salaisuudet paljastuvat pala palalta ja maku vihdoin käynnistää aikakoneen. Ukkosen jyrinän saattelemana mausteet ja historia lyövät kasvoille kuin ritari raivokohtauksessa rikkonaisella taisteluhanskalla. Repivyyttä, poltetta ja intensiivistä tunnelmaa adrenaliinin kohistessa suonistossa. Vahva merellinen tunnelma, piiskaavuutta, noitavainoja ja viikinkien sotaretkiä. Veren maku suussa raivokkaaseen hyökkäykseen kohti kilpimuuria. Tässä on tunnetta ja rajuutta. Kuten hyvät viskit, ei jätä sanattomaksi eikä istumaan paikoilleen. Jälkimaku tasaantuu miellyttäväksi leijumiseksi, pippurin maun hallitessa pitkään. Elämykset eivät lopu ainakaan kesken.

57 North on haastava viski mutta jos ensimmäisen aallon kestää, taitaa ja ottaa kentän haltuun se aukeaa aivan omalla tavallaan. Pakko sanoa, että pidän tästä varsin paljon. Vähän yksiulotteinen mutta harvoinpa sitä shakkia kerkiää pelaamaan keskellä miekkahippaa.

No comments:

Post a Comment