Sunday, December 4, 2011

Kilchoman 5YO 2006 Vintage Release – viiden tähden savua

Lunta on jo jäänyt hiukan kylmenevään maahan. Laavun sivusta puhaltaa kylmä itä-tuuli, aurinko kurkkii pilvien välistä ja katselee talvisen nuotion savuja. Jätkänkynttilöiden tervaisista lopuista tehty nuotio savuaa kosteiden puiden raoista. Pihisten liekit lämmittävät ja puskevat silmiin käyvää savua. Mikä olisikaan parempi paikka katsella pimenevää taivasta ja odottaa tähtien ilmestymistä. Sen mitä savun korventavilta silmiltä pystyy näkemään, mutta onneksi Otavan erottaa aina..

20111204122249-IMG_8834_smallKilchoman 5YO 2006 vuoden Vintage (46%) on Islayn tällä hetkellä nuorimman tislaamon vanhin pullote. He ovat julkaisseet tätä ennen kolmevuotiaita useammankin, joista viimeisin oli the Inaugural Edition joka oli jo mainio viski itsessäänkin. He uittavat viskiä useammankin tyylisessä tynnyrissä, joista helposti huomaa varsinkin tammen vaikutuksen.

Mutta asiaan. Tuoksu lupaa tältä paljon. Savua, savua ja savua. Aivan loistavan savuinen tuoksu. Nuotion tuoksua, nokea ja kosteaa nuotiopohjaa. Mainitsinko jo, että pidän savusta mikä tulee kun tämän viskin tuoksuista nautiskelee? Taustalla on myös makeutta ja lupausta siitä, että maku tulee olemaan miellyttävä.

Ja se on. Miellyttävä. Ja savuinen. Makeahkoa juomaa, josta savu iskee suuhun monelta kantilta hetken päästä. Mistään ei maista että tämä on ‘vain’ 5YO viski, vaan maussa on hyvää moniulotteisuutta ja leveyttä. Koska savuiset juomat ovat niitä mitä 'jahtaan, täytyy sanoa että tämä meni kärkijoukkoon kyselemättä ja kiilaten. Noki ja savuinen kostea nuotiopohja ovat mukana koko matkan ajan. Osasin odottaakin tätä, koska aikaisemmat editiot olivat lupaamassa jotain mikä voisi iskeä tajuntaan kunnolla.

Jälkimaku on pitkä ja savuinen. Todella miellyttävä kokemus viskinä.

Tämä ei ole intensiivinen kuten Octomore 4.1., tämä ei ole hienostunut kuten Lagavulin Distiller’s edition 1989, mutta tämä on jotain sieltä väliltä. Savuissa on jotain Octomoremaista mutta olematta yhtä tyly. Karkeutta tästä löytyy makuuni mukavasti, tunnelmat vievät savuihin ja Lappiin heittämällä. Ehdottomasti kannattaa hankkia tätä viskiä, jos savut kiinnostavat.

Jälkituoksu lasissa on myös maininnan arvoinen. Metsäpalon jälkeinen kangas, sopivasti palanutta turvetta ja monimuotoisuutta. Tällä viskillä voi tarjota jollekin Elämyksen näiden nektarien maailmassa!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.