Saturday, December 31, 2011

Bruichladdich Single Cask Evolution Exploration 1992 Pedro Ximinez

Savu leijailee pitkin kuruja, värjäten auringonlaskun maalaamaan kohoavaa usvaa. Jänkä saa arvoisensa loisteen, joka muutoin toistuu vain ruskan aikaan. Katselen leiriä ja totean, että se on valmis yötä varten. Vesi kiehuu nuotiolla, ilta on tulossa. Otan istuinaluseni ja etsin hyvän paikan, mistä ihailla luonnon näkymää. Tuntureiden huippuja, haukan lentoa. Korppia joka katselee minua viereisestä puusta kun avaan vihkoni ja kirjaan ylös mitä sillä hetkellä ajattelenkaan.

20111201202049-IMG_8816_smallBruichladdich Micro-Provenance Series Single Cask Evolution Exploration 1992 Pedro Ximinez sisältää aika pitkän nimen. Viski on siis 18YO Bruichladdichia, yhdestä tynnyristä (68/378 ja tynnyrin numero on 012) ja tarjoillaan tynnyrivahvuisena (51.6%). Bruichladdich on hauskan kokeileva tislaamo, joka tuo niitä myös esille muillekin kuin vain sisäpiirille. Port Charlotte ja Octomore ovat sivubrändejä heiltä, mutta heidän omistakin valikoimistaan löytyy yhtä sun toista. Viimeisin tuttavuuteni on tämä 18YO, joka on viimeistelty Pedro Ximinez-tynnyrissä. Samaa viimeistelyä käytetään mm. Lagavulinin Distiller’s Editioneissa jonka vuoksi olikin arvattavissa että tämä viski on makeanpuoleinen.

Tuoksu ei ole lainkaan samanlainen kuin Lagavulinin DE:ssä. Savua ei ole kuin hituisesti, mutta makeutta ja hedelmäisyyttä on havaittavissa. Tuoksu on tasapainoinen ja vahva, mutta hienostunut.

Maku on ensivaikutelmalta makea ja monisyinen. Suussa se leveää ja kasvaa tasaisesti saaden lisää intensiteettiä. Seassa on tynnyriä mukavasti, savua on vähemmän kuin olisin odottanut. Hienostunut ja monisyinen ovat mieleentulevia sanoja tämän kanssa. Iän tuoma tyylikkyys ja tasapainoisuus ovat läsnä, yhdistettynä tynnyrivahvuisen juoman luonteeseen. Sanoisin, että ei hassumpi yhdistelmä. Makeutta löytyy aika paljon, ja koska Bruichladdich on niin paljon kevyempi maltaaltaan verrattuna Lagavuliniin, korostuu tynnyrin maku hyvinkin voimakkaasti tässä.

Jälkimaku on pitkä ja suuta hellivä. Oikein tyylikäs viskinä, kelpaisi hyvin jälkiruokajuomaksi koska mausta vahvuutta löytyy, keskustelunaiheita herättävä ja helposti pidettävä. Kokeneemmat löytävät tästä enemmän sanottavaa, koska makuja on monenlaisia kun niitä jaksaa sieltä etsiskellä.

No comments:

Post a Comment