Sunday, December 25, 2011

Adelphi Selection Caol Ila 2001 9YO Single Cask

Revontulet leiskuvat taivaalla tähtien kanssa. Humisevina, taianomaisina, maisemaa värjäävinä. Nuotion savu sotkeutuu taivaan liekkeihin ja jatkan hiljaisuudessa näyn katselemista. Läheiset paljakat hohkaavat mystiikkaa, kuulen jossain kaukaa shamaanin joikaavan. Tuulet piiskaavat jänkiä ja aapoja, maahiset tekevät siellä jokilaaksoissa temppujaan jupukoitten suojassa. Kontio raapii vuosikaudet pystyssä ollutta keloa kynsillään, murahdellen lähestyvälle talvelle. Tämä on Lappi. Tämä on jotain mitä emme kaupungeissa koe.

20111204123058-IMG_8843_smallAdelphi Selection Caol Ila 9YO on yhdestä tynnyristä (nro 303804, 254 pulloa), tynnyrinvahvana(60.7%) pullotettuna. Pullottamo valitsee, omien sanojensa mukaan, vain harvinaisia ja laadukkaita tynnyreitä joista nämä maistuvat nesteet ovat. He eivät rajaa itseään vain yhteen tislaamoon, vaan etsivät läpi Skotlannin hyviä viskejä joita jakaa meille niistä nautiskelijoille.  Joskus sitä miettii, että näinköhän he löytävät joskus niin hyviä etteivät malta niistä luopua lainkaan. Sen vain he itse tietänevät.

Caol Ilan tuoksu on merellinen ja savuinen. Hyvin nenäänsopiva, ja balanssia on tässä tynnyrissä ollut aika mukavasti. Savu on väkevä, juuri sopiva kun halutaan hakea vähän rajumpaa kokemusta. Tuoksun osalta lähdetään siis aivan oikeaan suuntaan.

Maku on alkuun yllättävän makea, mutta hetken päästä savu, meri, mausteet ja karuus iskevät päälle. Maku vahvistuu suussa nopeasti ja lopussa se on jo täydellisen rouhea, kivilouhikkomaisen pehmeä. Jälkimaku iskee päälle tasapainoisena ja pitkään maistuvana. Savuinen ja turpeinen ovat asioita, mitkä tässäkin juomassa pysyvät jälkimaun kanssa hyvin pitkään päällä. Tämä viski on elämys, matka, joka kannattaa kokea. Se lähtee rauhallisesti, nousee huipulle ja laskeutuu rauhallisesti sekä pitkään.

Jälkituoksussa on mainiosti savua ja luonnetta, kuten myös jälkimaussakin. Tämä maku ei lopu kesken, vaan se pitää otteessaan pitkään. Yksinkertaisesti, kyllä osaa olla hyvä viski!

1 comment:

  1. Moi, haluaisitko vaihtaa samplen tätä johonkin? Mikäli kiinnostaa, ota vaikka privana yhteyttä viskikaappi.netin puolella.

    ReplyDelete