Friday, December 16, 2011

Adelphi Selection Bunnahabhain 13YO Single Cask

Tuvassa tuoksuu savu ja vuosisatojen pinttynyt lika. Paikka on kaukana sivistyksestä, maastossa joka on äärimmäisen karu. Lähellä virtaa kuitenkin puro ja edessä aukeavat maisemat muistuttavat pienuudestamme. Siinä pöydän ääressä on hyvä sytytellä kynttilöitä ja tutustua niihin makuihin, mitä tälle retkelle on otettuna mukaan. Puitteet ovat karuja, mutta tällä hetkellä hyvinkin kotoisia. Tuleva myrsky ei huoleta, hirsiseinien sisäpuolella voi vaikka ottaa puukon ja kiehisiä vuoleskella.
20111201202242-IMG_8817_small
Adelphin pullotteet ovat jälleen yksi laadukas viskien sarja. Adelphi on pääasiassa panostanut single cask versioihin, joten tämäkin Bunnahabhain on yksi pullo harvojen joukosta (369 pulloa). Tynnyri, mistä juoma on, on numeroltaan 5372. Adelphi panostaa myös siihen, että juomat pulloitetaan tynnyrivahvuisina, tämäkin on 57.2% vahvuudeltaan. Eli puitteet ovat kunnossa.

Tuoksussa on vahvasti mukana sherryä, mutta myös Bunnahabhainin turvetta ja yllättävänkin paljon savua. Tuoksu ei hypi silmille, ja se vaikuttaa hyvin miellyttävän tasapainoiselta mutta silti vahvalta.

Maku on monisyinen. Vahva, intensiivinen, sherryinen, makea, karu ja luonteikas. Se vaihtelee olemustaan suussa pehmeästä rajuun ja jättää lopuksi varsin polttavan, mutta miellyttävän, jälkimaun. Sherryä on tullut ehkä viimeaikoina itselleni eteen liikaa viskitynnyreissä, joten tässä kaipaisi hiukan sitä vähemmäksi. Mutta kyseessä on edelleen aika kaulahuikat pullosta, joten maku voi vielä muuttua moneen kertaan matkan varrella. Todennäköisesti tasapainoisempaan suuntaan. Hyvää tämä on siltikin, odottelen jos tästä tulisi ajan kanssa loistava.

Jälkimaku maistuu suussa pitkään ja on erittäinkin mukava. Tuoksut lasissa jakavat saman ajatuksen ja ylimääräinen sherry katoaa savuun ja turpeeseen mukavasti. Tästä tulee vielä loistava ajan kanssa, kunhan se on saanut ilmaa pullossa lisää!

No comments:

Post a Comment