Pääsin viikonloppuna osallistumaan Aurajoen halkoman Länsirannikon korkeakulttuurikauppalassa järjestettyyn Kilchoman-maisteluun. Onneksi paikalliset oppaat olivat löydetty jo etukäteen, joten matka syrjäisen torin laidalla sijaitsevaan hämyiseen tavernaan sujui leppoisasti. Tupaan astuessa aisti heti odottavan tunnelman ja vieraanvaraisuuden, jonka äärellä tulisin viihtymään seuraavat pari tuntia. Kattaus nosti veden kielelle vähän samalla tavalla kuin pekoni Halloween-juhlijalle seuraavana aamuna. Kuvat valitettavasti joutui hahmottelemaan tavallisuudesta poikkeavalla välineistöllä, mutta ajanevat asiansa.
Pöydissä järjestys oli vähän tiskiltä poikkeava, mutta samat juomat olivat tietenkin kyseessä.
Kilchomanin maahantuojan edustaja kertoili tislaamosta, mestareista ja taustoista. Sitä en tiennytkään, että osa Kilchomanin maltaista on samaa kuin mitä Ardbeg käyttää ja käytännössä Kilchoman tuottaa tislettä noin 3.5 tynnyrillistä päivässä – ja vain arkipäivisin normaalina työaikana. Kilchoman käyttää useimmiten kypsytykseen first fill ex Buffalo Tracen tynnyreitä, mutta toiseenkaan kertaan käytettyjä ei kavahdeta. Ex Sherry-tynnyrit ovat myös ahkerassa käytössä.
Mukavia uutisia olivat mm se, että 6 vuotias Kilchoman on käytännössä jo ilmestynyt / ilmestymässä näillä kellonlyömillä ja että Suomen pitkäripaisesta kannattaa kysellä kuiskaillen Loch Gormista – sitä on saatavilla ihan järkihintaan.
Aluksi maistelussa olivat jo vanhat tutut, eli Machir Bay 2013, Loch Gorm 2013 sekä 100% Islay 2nd edition. Näiden jälkeen päästiin mielenkiintoisille poluille kun 100% Islay 3rd edition astui kuvaan miekkaansa heiluttaen.
Aluksi mitä kuulet, on kivimuurien ylitse kantautuva hiljainen jylinä. Rummun taonnan ylitse näet Lapin tervaskannon sitkeän virnistyksen. Hetken maisema häviää silmistä ja luulet kokevasi tähtiä. Lopuksi istut savuisessa kodassa, jossa mustuneilla hampailla irvistävä shamaani tarjoilee luisevalla kauhalla kuksaasi loitsuilla jähmetettyä savua. Tämänvuotinen 100% Islay tarjoilee tylyyttä, railakkuutta, huutoa ja astalolla sopivasti mätkittynä savua enemmän kuin edellinen. Tässä on ehkä vähemmän hedelmää mutta sen vastapainona myös enemmän kirveellä silputtua puunlastua.
Teknisiltä tiedoiltaan 3rd edition on 50%, ex-Bourbon-tynnyrikypsytelty ja sekoitus 4 ja 5 –vuotiasta viskiä.
Viimeisenä maistelussa olikin spesiaalimpi 4YO Sherry Oloroso Single Cask. Kyseessä on La Maison Du Whisky pulloite (15.11.2006 – 6.9.2011) ja tynnyri on 323/2006. Tehoa on sopivasti (60.3%) joten maut saavat pontta ja säpinää verrattuna aiempiin miedompiin kokemuksiin. Ensivaikutelman tekivät huikeat öljyt, jotka hyväilivät varovaisesti lasin pintaa. Tuoksussa oli eräkämpän tuoksua, jossa on keitetty kahvit monia kertoja pohjaan ja nurkasta taitaa katto hiukan vuotaa. Kotoinen, miellyttävä ja erähtävä. Makuelämys viekin sitten aivan toisenlaisiin sfääreihin!
Ensimmäisessä kulauksessa tuntuu punaisen lohikäärmeen puraisu, sen siipien pyörremyrskyinen humina ja jättimäisten jalkojen tallova mäiske jotka heittelevät ritarien eturivistöä jälkijoukoiksi. Tuli, joka polttaa kylän yhdellä kulauksella ja nostaa maisemaa pimentävän savun, lämmittää kylmässä sateessa. Hetken päästä pehmeä auringonlasku värjää taivaan historialliseksi maalaukseksi, jossa punerrus kohottaa moniulotteisen maiseman ja suo hymyn suupieleen viimeisen korahduksen päästävälle ritarille. Tämä juoma on väkevä, tarinoiva, polttava ja herkullinen.
Toisella, kolmannellakin, kulauksella olo on edelleen kuin peikko hakkaisi jämerällä pajavasaralla rautakilpeen. Juoma kumahtelee ja jyskii, mutta samalla hymyilyttää erittäin leveästi! Lopussa lasissa on vähän navettamainenkin tuoksu, mutta vielä miellyttävällä tavalla maatilanläheisesti joka on kaukana kaupungin valoista ja ihmisistä.. Tämä maistuu vielä pitkän kotimatkan taipaleenkin suussa!
Erittäin iso kiitos järjestäjille! Oli ilo osallistua tastingiin! Tastingin jälkeen tuli tutustuttua myös pariin muuhun juomaan, mitä paikalla oli tarjota, mutta niiden tarina tulee vähän myöhemmin..
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.