Friday, April 26, 2013

Kilchoman Machir Bay 2013 – Metsän siimeksestä lyö visketöörin kutsu

Keväisen järven rannalla istuskelen. Kalliolla, katsellen syvän sinistä vettä. Auringon alla, lekottelen ja virittelen tulen. Savu hönkäilee pitkin lämpenevän kallion koloja. Etsien käärmeitä, hyttysiä, tulevan kesän odotuksia. Tuuli soittaa suuria mäntyjä hiljalleen, sävelmä on tuttu ja etenee rytmilleen. Nokikahvetta ja lihaa pannulla. Tässä ei voi kuin hymähdellä ja nautiskella.

20130419170437-IMG_6090_smallKilchoman Machir Bay 2013 jatkaa edellisenä vuotena aloitettua Machir Bay-sarjaa. Tämän vuoden versio on sekoite 4 ja 5 vuotiaita Kilchomaneja, jotka on kypsytelty ensi kerran bourbon-tynnyreissä. Tämän kypsytyksen lisäksi 4-vuotiasta on hyssytelty vielä 4 viikkoa ex oloroso sherry-tynnyrissä.

Väri ja tuoksu ovat pehmeitä sekä kutsuvia. Meripihka osuu kontrastina Kilchomanin siniseen etikettiin aivan mainiosti ja tuoksussa on vienosti tuttua savua, mutta myös paljon hedelmää ja nautintoa.

Maku jatkaa pehmeää linjaa, sisältäen tosi paljon hedelmää. Savua on tässä ehkä vähiten, mitä Kilchomaneissa on tullut vastaan. Luonnetta on myös, ettei kyseessä kuitenkaan ole mikään mehu. Sen sijaan syvyyden ja tasapainon kanssa lopputulos on hyvin miellyttävä ja monelta taholta makynystyröitä hivelevä. Helppo nautiskella ja arvostaa.

Millään ei tätä voisi luokitella 4-vuotiaaksi viskiksi. Tässä on niin paljon enemmän makua, että moni 10-15 vuotiaskin jää taustalle. Savuinen tämä ei kuitenkaan ole, ainakaan niissä määrin miten itse olen tottunut lasiin kaatamaan. Sopivassa viskisarjassa, voinee tämänkin savuisuus tulla suhteellisesti paljon enemmän esille kuin yksinään.

Loch Gorm ja tämä. Aikamoinen vuoden aloitus Kilchomanilta! Kovaa tämä tislaamo myös kirii omalla listallani. Huomaan odottavani kieli pitkällä, kun heiltä tulee jotain uutta. Onneksi he myös tykkäävät kokeilla rohkeasti, da vincimäisesti, asioita jolloin viskikulttuuri saa paljon renesanssiinsa tästäkin pienestä tislaamosta. Joskus pienikin voi tehdä ison muutoksen.

Tälle visketöörile tämä menee vyölle ja mukaan metsälle. Varsinkin jälkimaku alkaa hivelemään huulia ja kieltä siihen malliin, että jossain savuaa. Makeaa, liukasta, savuista ja mausteista. Erittäin pitkä jälkimaku ja jälkituoksu. Savu löytyi vihdoinkin. Aika mainiota. Machir Bay paljastaa luonnettaan vain kun se hänelle sopii, eikä tule satamaan takki auki. Melkein voisi kuvitella, että tässä on henkäys Lokin taikoja mukana.

No comments:

Post a Comment