Saturday, April 20, 2013

Kilchoman Loch Gorm 2013 – makeaa savua tunteella ja seikkailulla!

Keväinen aurinko sulattaa lumia kallioita. Purot solisevat kirkkaana, heleänä ja niiden musiikki täyttää metsän. Luonto herää eloon talven jälkeen, savukiehkurat nousevat pitkään sammutettuina olleista nuotioista. Maa on vielä kostea, sammal märkää mutta ilma on raikas ja kevään odotus täyttää mielen. Kaukana takana on pimeä aika. Savuilla istuessa on hyvä teroittaa puukkoa, kaivertaa kauhaa ja vuoleskella lastuja tuleen. Suunnitelmat ja tarinat tulevasta kesästä heräävät eloon, miekat ja takomiset nousevat yhä uudestaan esille. Istuessa kalliolla, tunnepitoisten maisemien keskellä – kuinka täällä voisi olla palaamatta menneisyyteen ja maailmoihin, joissa ihmisistä vaatimattomimmankin teot kantavat ja kaikuvat pitkälle tulevaisuuteen?

20130419170236-IMG_6084_small

Loch Gorm on Kilchomanin tislaamon nimitys (tästä eteenpäin) jokavuotiselle erälle viskiä, joka on kypsytelty kokonaan ex-sherrytynnyreissä. Vuoden 2013 erä on nukkunut 5 vuotta hitaasti kypsytellen oloroso sherry buttseissa (480 litraa noin) ja vielä lopuksi käytetty oloroso sherry hogsheadeissa (240 litraa noin) kahden kuukauden ajan.

Tunnelma viskissä on upea. Öljyt, värit, tuoksu.. Kaikki antavat odottaa mainiota savuista kokemusta. Sherryn vaikutuksesta tuoksu on makeampi kuin mitä usein Kilchomaneissa, mutta tämä ei ole yhtään huono asia. Huumaava ja mukaansa tempaiseva. Matkalle viskaava, tie on avattu – nyt sille on vain astuttava eikä tiedä mihin se jalat viekään.

Maku on savuinen ja rikas. Pehmeä ja ärhäkkä. Pistävyyttä on, mutta tämä on sitä luonnetta mitä olen tottunut Kilchomaneilta maistamaan. Mainiota kosteaa sammutettua savua, joka nyt on sekoittunut makeaan hedelmään juuri sopivasti. Pakko sanoa, että tämä tislaamo osaa käsitellä kypsytyksen sherry-tynnyreissä erittäin hyvin. Mikään sherry-pommi tämä ei ole, vaan se laajentaa mukavasti viskin makua luoden uusia ulottuvuuksia ja uusia tarinoita kerta toisensa jälkeen suussa, kielessä ja mielessä!

Muutamalla siemauksella kokemus vain monipuolistuu ja täydentyy. Savua. Tämä on savuviski. Tämä on nähnyt nuotioita, elämyksiä ja kokemuksia ja ottaa mukaansa kerta toisensa jälkeen seikkailuihin!

Jälkimaku kestää ja hallitsee. Tunne-elämys pysyy korkeana ja rikkaana. Sepät, velhot, haltiat ja henget vyöryvät läpi tiheän metsän, kaikki jahdaten kullanarvoista reseptiä ja mystistä Loch Gormin kadotettua järveä. Sen järven vesi kuulemma muuttaa turpeisen veden viskiksi. Kukapa ei haluaisi päästä käymään sen rannoilla ja nauttimaan elämästä?

Kannattaa maistaa!

No comments:

Post a Comment