Sunday, September 4, 2011

Lasi ja järjestys

Viskilasi. Siinäpä vasta hyvä kysymys välillä, mikä tulee vastaan. Jotkut juovat viskinsä grogilasista, jotkut snapsilasista tai pitkäjalkaisesta maljasta ja jotkut sitten taas kuten pitääkin. Eli Glencairnin lasista.

Grogilasi kadottaa tuoksuja paljon, se sopii heille jotka tykkäävät juoda sellaista viskiä johon on upotettava sekaan kolaa tai jääpaloja. Tästä lasityypistä löytyy tietysti todella upeita versioita, jotka toki lisäävät fiilistelyä. Välillä onkin antoisaa käyttää tätä lasityyppiä, mutta tietysti maisteluiden ulkopuolella.

Kuksa ja viski eivät ihan parhaiten toimi yhteen myöskään. Kuksan maku kadottaa yllättävän äkkiä useista viskeistä ne parhaat ja hennoimmat puolet. Kuksasta onkin mainiota juoda suonsilmäkettä (1/2 lakkalikööriä, 1/2 halvinta blendisviskiä mitä löytyy).

Makuasioista ei tietysti voi kuin kiistellä, mieluusti juomien äärellä, mutta erilaisia laseja läpikäyneenä maisteluun valintani on Glencairnin lasityyppi.20110828145124-IMG_7463_small Alkuun hiukan karstastin sen ulkonäköä, mutta vähitellen siitä on tullut ‘se oikea’ ja muodotkin alkavat toimimaan kun sen ottaa käteen. Lasihan on muodoltaan hiukan konjakkilasin oloinen, mutta kapeampi. Juoman pesä on sopiva viskin huljutteluun, korkeat reunat mahdollistavat rajummatkin käsittelyt ja tuoksut tulevat sopivasti kapeammasta suuaukosta kohti ahnaasti odottavaa nenää. Lisäksi lasissa pysyy mukavasti myös jälkituoksut, senkin jälkeen kun juoma on jo loppunut.

Sitten pari viskisarjaa, aikaisempien lisäksi. Ensimmäisessä on poikkeuksellisesti 7 eri juomaa, jälkimmäisessä normaalit kuusi kappaletta.

  1. Bruichladdich Black Art II
  2. Kilchoman Spring 2011
  3. Laphroaig 6 YO (2000)
  4. Caol Ila Adelphi 9 YO
  5. Lagavulin 12YO Cask Strength
  6. Ardbeg Dun Bheagan 15YO
  7. Octomore Orpheus 2.2

Maistelussa pidettiin tauot ensimmäisen ja neljännen jälkeen. Tuo Black Art on niin omanlaisensa, että se ansaitsi erottelun muista viskeistä. Hauskan sarjasta teki myös ikävaihtelu: 21-3-6-9-12-15-5. Harvoin voi laittaa noin kivasti viskejä peräkkäin, joissa aina tulee ikää kolme vuotta lisää ja maistelun kannalta toimivat mainiosti yhteen. Tietysti alku ja loppu menevät omaa sarjaansa, mutta tylsäähän se olisi jos kaikki seuraisi samaa kaavaa.

  1. Port Charlotte An Turas Mor
  2. Kilchoman Spring 2011
  3. Finlaggan
  4. Laphroaig Quarter Cask
  5. Talisker 57 North
  6. Ardbeg Supernova

Valikoimassa näkyy jo useita viskejä, mitä on aikaisemmissakin sarjoissa ollut. Talisker 57N ei ole Islayn viski, mutta saarilta kuitenkin joten se pääsi mukaan, eikä vähiten leveysasteviittauksen johdosta. Sehän viittasi suoraan suuntaa Supernovaan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.