Saturday, September 3, 2011

Caol Ila Natural Cask Strength – unohtumaton

20110816173301-IMG_7397_smallPohjoisessa kaikuu ääni, joka on lähtöisin vain aseseppojen vasaroista. Kautta tuntureiden kantaa kilke, ei välitä kuruista tai vaaroista. Liekkien loimu sitä seuraa, shamaanien loitsu voimaa antaa. Vaeltaja yksinäinen laella huipun, keskellä kylmän sateisen tuiskun, nämä vastaanottaa ja vielä itseään odottavaa auringonpilkahdusta kiittää.

Caol Ila – Islayn ääni, on tunteita ja makuja herättävä tislaamo mainiossa seurassa. Täältä tulee viskiä moneen lähtöön, mutta pääasiassa maut pyörivät aina merellisen, savun, turpeen ja pohjoisen tuulen ympärillä. Karuja, mutta oikein löydettynä hyvin miellyttäviä. Aika harva Caol Ilan tuote on minua pettänyt.

Natural Cask Strengh on tymäkkää (61.6%) ja karua viskiä. Tuoksussa on paljon meren vaaroja, suolaisia tyrskyjä ja jäätävää sadetta. Mutta siinä on myös lämpöä, tulta ja terää. Vahvuus tuntuu tässä liemessä, kuten pitääkin. Elämän vesi ei voi olla heppoista, vaikka terävä miekka tähän makuun yhdistyykin. Itse tykkään tästä löytyvästä yhdistelmästä: pohjoisen karu ja armoton, mutta samalla tyylikkään maukas ja monivivahteinen kunhan viski saa lasissa hiukan ilmaa. Jälkimaku on pitkä, eikä anna juojan unohtaa sitä mitä tuli maistettua. Kiposta löytyy kielelle niin savua kuin pippuriakin.

Sitä en osaa sanoa miltä vuodelta tuo maistelemani Caol Ila on, mutta veikkaisin kyseessä olevan vuoden 2010 NCS. Jos hakusessa on jotain, jossa on vahva maku, karuutta jakaa vaikka naapurille mutta silti makua niin kannattaa maistaa tätä. Varomaton ja kokematon pelästyy ehkä liikaa, luonnetta arvostava maiskuttelee tätä suussa pitkään ja löytää ajan kanssa sen, mikä tekee tästä viskin jota ei halua unohtaa.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.