Friday, September 9, 2011

Ardbeg Renaissance – uusi aika

20110806133809-IMG_7182_smallPitkän tauon jälkeen on hyvä jälleen laittaa vaelluskengät jalkaan ja suunnata Pohjoisen karuille maille. Kaivaa varastosta rinkka ja makuualusta, hankkia puuttuvia varusteita ja lähteä katsomaan jänkää uudesta suunnasta. Siitä tietää jo etukäteen, että siellä on paljon samaa mutta kuitenkin tarjolla on jotain uutta. Vuodenaika, paikka, keli tai vaikka seura voi muuttaa kokemusta suuntaan tahi toiseen. Vaikka samoista asioista pitää, tuiskusta tunturin laella, auringon lämmöstä tuulensuojassa, tauosta mäkisessä maastossa, kylmän raikkaasta lähteen vedestä niin siltikin uusia kokemuksia tulee matka toisensa jälkeen.

Ardbeg Renaissance (55.9%) on Ardbegin uusi tuleminen. Tislaamo vaihtoi omistajaa 1997 erinäisten vaiheitten jälkeen ja he laittoivat uudet viskit kypsymään tynnyreihinsä. Siitä julkaistiin ennakkoversioita matkan varrella, kunnes 2008 he esittelivät uuden 10-vuotiaan Ardbegin. Renaissance on yksinkertaisesti mainio viski. Tynnyrivahvuisena se päästää valloilleen luonteensa, savun ja turpeen isku saa siitä hyvin lisää voimaa. Ardbeg 10-vuotias on loistava myös, mutta tämä toimii niille, jotka pitävät pohjoisen karummista tuntemuksista. Pidempään suussa pitäen ja maistellen löytyy tästä lisää vivahteita, ja ehdottomasti kannattaa lasia tuoksuttaa niin maistelun aikanakin kuin sen jälkeenkin.

Renaissancea ei tietääkseni valmisteta enää, joten viski on käymässä hankalammaksi hankkia – ainakaan järkevään hintaan. Tästä viskistä huokuu Pohjoisen piilotettua tylyyttä ja rauhalliselle luonteelle niitä erikoisia kokemuksia joita saa kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ja odottaa.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.