Friday, September 2, 2011

Laphroaig 18YO – savumestari

Katson kuinka tuli syttyy. Savukiehkura nousee tervaisten lastujen keskeltä, sitten savu tulee enemmän ja viimein liekit alkavat kohota ja nuolla yhtä useampia uhrejaan. Pian liekit rätisevät koko nuotion voimalla ja tervasavu hiipii kohti varomattomia silmiä. Tällä kertaa savu ei löydä helppoja uhreja, vaan konkareita jotka tuntevat tulen metkut. He nauttivat savun olemuksesta, sen henkäyksistä ja muistoista mitä tuoksu heissä herättää. He ovat mestareita savun maailmassa.

20110828144823-IMG_7451_smallLaphroaig 18 YO (48%) on mestarillinen viski. Minulla on hiukan huonoja kokemuksia iäkkäämmistä Laphroaigeista, joten pientä varausta oli ilmassa kun tätä kävin maistelemaan. Tuoksu on savuinen ja miellyttävä, hienostunut (aidosti) ja tuntemuksia herättävä. Siinä on mukava menneisyyttä ja tyyliä, suuria tapahtumia ja seisahtuneita hetkiä. Maku vastaa savuun ja vie pienelle retkelle savuisiin takomoihin, kuivaamoihin ja tervaisiin venevajoihin. Tässä viskissä ei ole mitään 10-vuotiaan raakuudesta jäljellä, mutta se on korvaantunut monisyisellä vanhan jäärän luonteella joka puraisee sopivasti oikeasta paikasta.

Tuoksu ja maku vaihtelevat sen mukaan kun juoma saa lisää ilmaa, ja tämä vain paranee pitkän maistelun aikana. Lopuksi tuoksu säilyy mukavan pitkään lasissa, muistuttaen turvesavuista joita juuri koki. Kokonaisuudessa ei ole mitään ylimääräistä, tekijät ovat pitkän linjan käsityöläisiä jotka tietävät mikä toimii ja mikä ei. Lopputuloksena on tyylikäs ja hyvin salonkikelpoinen tuote, jota kelpaa esitellä ylpeydellä.

Tämä on yksinkertaisesti mainio ja hienostunut, mutta luonteikas, viski. Ne jotka tätä lukevat lahjavinkkien toivossa niin tässä on yksi mainio ehdokas.

3 comments:

  1. Olen täysin samaa mieltä. Pistin linkin omalle FB seinälleni ja kehuin ainetta vielä lisää. Oli pakko tilata tislaamosta Laphroaig "nosing" lasi (FoL pisteillä), jota käyttäen join pullon loppuun seuraavan kolmen kuukauden sisään. Ei lasi makua parantanut, sitä oli vain mukava katsella, kun hiljalleen nautiskellen nuuhkin ja siemailin lasin hitaasti tyhjäksi. Korjasin tuolla tavalla hissukseen nautiskellen virheeni, jonka olin tehnyt vuonna 2010, kun pullo tyhjeni kahdessa viikossa. En osannut hillitä itseäni, kun olin onnistunut löytämään moista herkkua. Osasin olla ostamatta lisää, mutta sitten sain pullon lahjaksi. Nyt odotin lähes kolme vuotta ennen kuin pullon edes korkkasin. Se tyhjeni melkein päivälleen kolme vuotta sen jälkeen, kun olin sen lahjaksi saanut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hieno juttu, että maistui :) Nosing-lasit tuovat kyllä hyvin lisätunnelmaa ja oikeanlaisesta lasista saa tuoksut paremmin talteen. Hyvä viski kyllä säilyy vuosikaupalla, jos sitä malttaa olla itse tyhjentämättä. Minulla on vielä hiukan tuosta pullosta jäljellä, sitä kun on yrittänyt säästellä :)

      Delete
    2. Aromilasista olen mallasviskiä tähän asti juonut ja sellaisestakin saa tuoksut esiin, mutta tämä aine oli sen verran poikkeusellista, että vaati oman lasinsta. 8-)

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.