Saturday, February 16, 2013

Teerenpelin KASKI – kaskimaitten janojuoma

Kaukaisina aikoina, silloin kun vielä kaskimaatkin käännettiin satojen käsien voimalla, tunnettiin pohjoisen sitkeässä kansassa sisua. Silloin naurettiin kovalla äänellä, jos nauratti. Usein taisimme olla yrmyjä, mutta ystävällisiä. Paitsi jos naapuri kävi luvatta katiskoillamme. Erällä oleminen ei ollut se tarkoitus, vaan saaliin pyydystäminen ja ruokavarastojen kartuttaminen. Iltaisin korsujen ja laavujen luona vedestivät savujen ärsyttämät silmät kuin keltaiset hankireiät ja tarinat kulkivat suvusta sukuun, sankarteosta toiseen. Näissä tunnelmissa myös katajien takana syntyivät ne sanojen suuhun kantajat, tippuen pitkän rännin päästä astiaan ilta toisensa jälkeen..

20130216122638-IMG_2917_smallTeerenpelin Kaski (Distiller’s Choice, 43%, pullo 181) on muistutus siitä, että emme elä aivan metsässä. Mutta haluamme metsään ja kaskimaille. Kokeilemaan, etsimään jotain kadotettua ja hakemaan sitä löytämätöntä. Kokeilunhaluinen kansa (kyllä minä tuonne luodolle uida jaksan!) ei pelkää vaan joskus hyppää tuntemattomaan järveen korkealta vain huutaakseen kovaan ääneen että minä tein sen! Siinä voi myös epäonnistua, mutta tälläkin kertaa voidaan palata hymyissä suin rannalle mukavien juomien ääreen.

Tässä elämän vedessä on kerrankin sitä jotain, mitä Teerenpelin viskeistä on puuttunut. Tämä ei ole savuinen tai äärimmäisyyksien viski, tämä ei ole – valitettavasti – edes suomalaisin mauin täytetty. Eikä, nimestä huolimatta, käytetty potentiaalia hyväksi ottaa sanaleikki todeksi ja tehdä tästä tynnyrivahvuista. Vähän epäilen, ettei tämä ole myöskään yhdestä tynnyristä mutta en löytänyt siitä informaatiota. Sepäs vasta olisikin ollut nimelle kunniaa tekevä!

Kaikesta huolimatta, ei tätä voi haukkua. Tämä on VISKI. Kerrankin Teerenpeli siis onnistui! Kuusi vuotta taitaa olla tämän juoman ikä. Mutta minkälainen viski?

Tuoksussa on paljon sherryä, makeutta, hedelmiä ja vanilijaa. Siinä ja siinä itselleni, meneekö tämä ylitse sherryisenä mutta ei. Tämä on se hyvin kypsynyt hedelmä taskunpohjalla, jota iltapäivällä on hyvä kaskipellon kupeessa kuoria ja maistella. Pehmeä, imeläkin, mutta todellakin tulee tarpeeseen.

Öljyt ja värit ovat hyvin miellyttävät. Niidenkin mukaan, tässä puhutaan aidosta viskistä eikä suinkaan korpikuusen kyynelistä. Maku ei hyökkää, vaikka onkin aika tymäkän sherryinen. Pian ensimmäiset avokämmenen iskut, joita kuitenkin aina saa ottaa vastaan kun on hidas väistämään, osuvat ja kirvely katoaa. Vanilijaa, hedelmää, monipuolisuutta. Mukava yhdistelmä erilaisia makuja mutta kuten laulut Juhannusyössä – ne katoavat pian kaukaisuuteen kunhan joku on kumauttanut laulajan hiljaiseksi. Tämäkin kaski sammuu pian, jättäen suuhun vähemmän jälkimakua kuin toivoisi. Maku on vahva mutta tähdenlento. Kuitenkin tämä peittoaa todella helposti vaikkapa hollantilaisen Owl Whiskyn makumaailmassaan.

Suomalaisittain ei yksi suullinen kuitenkaan riitä. Joskus ei pullollinenkaan. Kanteleen soidessa ja ikäihmisten poistuessa takavasemmalle on hyvä jatkaa maisteluita. Aavistus savua alkaa nostaa päätään, vai päätyiköhän joku tanssimaan liian lähelle nuotiota? Kyllä se on tämä viski, jossa on kuin onkin vähän savua! Tästä on hyvä jatkaa, sanoi serkkupoika ja tuikkasi kasken tuleen. Mistäs saataisiin tervaa, tuhkaa ja hiiltynyttä puuta tähän vielä?

Kuten hyvät juhlat, tämäkin hiipuu aikanaan. Maku katoaa suusta, tuoksu lasista. Pian ei muistakaan että mitä tuli maisteltua mutta onneksi on aina seuraava kaskenpoltto edessä!

Jonkinlaisena loppukaneettina voisi kiteyttää että Teerenpelin KASKI on ihan hyvä viski. Ei hintansa arvoinen, mutta kuriositeettinä tähän halusikin tutustua. Miellyttäväkin ja varmaan kun saa pullossa ilmaa ajan kanssa tuo hyvinkin voi parantua kun terävimmät maut vähän viilaantuvat. Hyvä veto tislaamolta myydä tätä puolen litran pullossa, niin hinta pysyy edes jollain tapaa kurissa.

Toivottavasti suomalaisia viskejä tulee vielä paljon lisää! Olisi hyvä nähdä enemmän kokeiluja, ja rohkeutta peliin myös. Suomalaisia kaskimakuja, tylyyttä ja periksiantamatonta luonnetta! Tätä kannattaa maistaa, muuten jää paitsi jotain tämän maan kulttuurista. Tehdään tästä legenda!

2 comments:

 1. Terve Vesa! On niin hieno kuva, että olisi kiva saada "lainata" sitä omaan blogiini Kasken makuarvosteluun. Saanko käyttää, jos laitan krediitit ja linkkauksen sinun suuntaan?

  Tässä linkki omaan blogiini:
  http://www.whiskyrant.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Kiitoksia kehuista, eihän tässä voi kuin suostua :) Eli ole hyvä vaan, noilla ehdoilla :)

   Delete