Friday, November 18, 2011

The Laddie Ten – nyt vähemmän turvetta!

20111022161054-IMG_7786_small
Kävelen pitkin harjua, katselen alhaalla vilkkuvia vesiä. Rajaa tämä reitti joen lämpimän ja lammet sinnittelevät. Täältä sain alkukokemukseni Lapin luontoon, siihen tunteeseen mitä kaikkea sieltä voikaan löytyä. Raskaalta tuntui rinkka, mutta taukoja oli usein. Ja tauothan ovat juuri se syy, miksi kannattaa Lappiin lähteä. Juoksemisen voi jättää etelään, siellä kaukana on mukava vain nauttia aikatauluttomasta tahdista ja upeasta luonnosta. Ja tietysti nuotioteestä/kahvista.
The Laddie Ten (46%, 10YO) on Bruichladdichin uudempia viskejä. Toisin kuin suuri osa viskeistäni, tämä ei ole kovin turpeinen – mainostaahan se etiketissäkin suureen ääneen Unpeated. Bruichladdichillakin on kymmenisen vuotta sitten tapahtunut paljon muutoksia ja tänä on nyt sitä uutta 10-vuotiasta Laddieta.
Tuoksussa käy hyvin ilmi amerikkalaisen tammen vaikutus. Sama vaikutus on myös vahvasti maussa. Aiemminkin tislaamo on harjoitellut vahvan intensiteetin tammien kanssa, joten tämä ei ole suorannainen yllätys. Linjaus on selkeä kannanotto käydä tekemään erilaista Islayn eliksiiriä kuin mitä muut tekevät (savua ja tammea vahvasti).
Saaren karuus on viskissä mukana, mutta häilyvän heikkona verrattuna siihen mitä se voisi olla. Tämä Laddie on vielä viimeistelemätön, hiukan pistävä, ja tulee elämään ajan kanssa, jahka muut tynnyrit saavat vuosia mittariinsa enemmän. 
Verrattuna aiempaan perus Bruichladdichiin tämä ei pääse samalle tasolle, valitettavasti. Mutta tuo tammi tekee tästä mielenkiintoisen. Savu ei tunnu loikkivan ihan kauheasti esille, mutta voi johtua siitäkin että olen tottunut varsin savuisiin juomiin.  Savua kuitenkin on, mikä on oikein hyvä asia.

1 comment:

  1. Yes it seems like smoke but there is a secret to this young whisky. It were not only ex-bourbon cask involved. Ex-sherry casks were also used.
    Jim said: He "The Laddie Ten" is his son" and that he will look down from heaven when it will reach it`s 30th Birthday. And we drinking it should remember Jim and maybe we will hear his voice from the clouds: "Oh sh.. that is my whisky you as..."

    ReplyDelete