Thursday, November 17, 2011

Ardbeg 18YO Old Malt Cask – aatelistoa

Kävelen kivikkoisella rannalla, nauttien syksyisen auringon säteistä. Valosta, kirpeästä ilmasta, laineiden liplatuksesta. Tunnelma on rento, kun virittelen pienet savut, teenkeittoa varten. Nokinen pannu pääsee pian porisemaan, savu kiemurtelemaan ilmaan. Mikäpä siinä ottaessa rennosti, kun ötökätkin ovat jo kadonneet tältä vuodelta. Puukkoja on hyvä teroitella, kun odottaa veden kiehumista.
20111007220350-IMG_7541_small
Ardbeg 18YO Old Malt Cask on jälleen loistava osoitus siitä laadusta, mikä on OMC pullotuksilla. 18-vuotiasta Ardbeggia harvoin on järkihintaan tarjolla, ja tämä on  yksi 357 pullosta jätettynä mukavaan 50% maisteluvahvuuteen. Odotuksena ei siis ole, että tämä viski iskisi nyrkillä naamaan karuna – vaan enemmänkin jotain hienostuneempaa.
Tuoksu on yllättävän kaukana Ardbegista. Tämäkin on vanhaa Ardbeggia, mutta OMC:n kypsytyksessä on tehty jotain joka on muuttanut tuoksun luonnetta hyvin paljon. Turve ja tammi hallitsevat tätä, ei niinkään savu mikä on erikoista Ardbegiksi.
Maussa on myös paljon erilaisuutta, verrattuna aiempiin Ardbeggeihin. Tammi tuntuu hallitsevan kokonaisuutta vahvasti, turpeen kanssa. En osaisi arvata tätä Ardbegiksi, ellen tietäisi. Onko se sitten hyvä asia? Jos haetaan Ardbeggiä, pitäisikö sen maistua siltä? Vai onko brändin sisällä mahdollista tehdä yllätyksiä eri suuntiin? Makuasioita. Maku on hyvin hienostunut ja tyylikäs, ehdottomasti. Tässä viskissä on laatua ja makua, vaikka ei ehkä olekaan sitä mitä alunperin odotin.
Savu ja turve voimistuvat lasissa pikkuhiljaa. Ajan kanssa, hitaasti nautittuna, ne nostavat päätään luoden erikoisen yhdistelmän vahvan tammen kanssa. Vaikea sanoa, kun en ole vanhoja Ardbeggejä niin päässyt maistelemaan, että onko kyse siitä muutenkin kuinka Begit muuttavat luonnettaan ikää saadessaan.
Vaikkei tämä ole sen tyylinen kuin odotin, saa tämä viski minulta paljon pisteitä. Erittäin tyylikäs, erittäin hienostunut, erittäin aatelinen. Monisyinen, terävyyttä ei juurikaan ole prosenteista huolimatta ja kelpaisi hienostuneempaankin paikkaan. Taikka erälle nautittavaksi. 

No comments:

Post a Comment