Tuesday, November 8, 2011

Bunnahabhain Toiteach – se savuisempi bunna

Kävelen läpi laakson metsäisen, katselen suostuvaa reunaa joen. Huomaan vierellä kiven luita, kalloja ja poron turkin jäännöksiä. Vaikka tiedän, että kyseessä on ollut ahma, katselen ympärilleni. Tuntuuko metsä synkemmältä, reunat laakson korkeammilta? Aurinko menee pilveen, on aika poistua paikalta. Hetken päästä vastaan tuleekin sopiva taukopaikka, jonne on hyvä sytyttää tulet ja laittaa pannut porisemaan.

20110807105135-IMG_7291_small

Bunnahabhain Toiteach (46%) on miellyttävä tuttavuus Bunnahabhainien suvussa. Alkujaan aika pitkään karstastin kyseisen tislaamon viskejä. Jotenkin ne eivät osanneet säväyttää, tai ne tuntuivat vähän tunkkaisilta. Sittemmin olen tutustunut perusBunnaan ja tähän Toiteachiin.

Toiteach on tuoksultaan savuinen, vähän mystinen, mutta turpeinen ja myös hiukan tunkkainen. Se ei pistä, vaan leijailee leutona mutta voimakkaana. Maku on vahvan savuinen ja luonteikas. Sinänsä Toiteach ei ole mitenkään kauhean vahva kokemukseltaan, mutta siinä on enemmän hienostuneisuutta kuin useimmissa. Tyylikäs savuturveviski, joka on mukavaa vaihtelua siihen äärimmäisyyden hakemiseen. Nämä kokemukset syntyvät pienemmistä osista, tavallisemmista asioista.

On se kuitenkin hiukan ohut. Maku ei pysy hirvittävän pitkään suussa ja kun savu on hälvennyt tuntuu että myös muuten juoma alkaa kadota. Tässä mielessä liemi on ongelmissa vahvempien saaristolaissukulaistensa seurassa. Tämänkin luona on parempi vierailla ensin, ettei sen vivahteet katoa muiden hälinään.

Pidempään lasissa maattuaan, alkaa tuoksu muuttua vieläkin miellyttäväksi kuten myös makukin. Maisteluihin tämä on erinomainen juoma, salonkikelpoinen ja auttaa hyvin sarjan liikkeelle. Jos ei ensimmäisenä niin esimerkiksi II osan ensimmäisenä. Kyllä merikapteenin luotsaama pullo aina tiensä kotiin löytää!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.