Saturday, February 18, 2012

Laphroaig Triple Wood – tamminen ja tamminen

Kirves napsuttaa lastuja puusta. Parempi ettei silloin haaveile jostain muusta. Sopiva kasa silppua, antaa nuotion sytyttämiselle vauhtia. Voi miettiä minkälaista onkaan joskus muinaisuudessa ollut, kun esi-isämme on kanootin veistämällä männyistä alkuun pannut. Silloin savu ei ollut varmaan ihan niin arvostettua, mutta onpahan se ainakin peittänyt hien hajua. Osaisipa tehdä tynnyreitä, voisi käydä tekemään viskeillä vähän kokeiluja..

20111231154615-IMG_9558_small

Laphroaig Triple Wood (48%) on aika uusi tulokas tislaamolta. Alkujaan tarkoitettuna myyntiin matkailutarkoituksiin (lentokentät, omani ostin Brysselin kentältä) mutta nykyään sitä alkaa saada jo muualtakin. Ajatuksena on varmaan ollut tehdä vähän erilaista, verrokkina loistava Quarter Cask. Kypsytys on tapahtunut ensin bourbon-tynnyreissä, sen jälkeen Quarter Caskeissa (1/4 tynnyrit) ja lopuksi eurooppalaisissa tammitynnyreissä. Lopputuloksena pitäisi siis olla jotain hyvin erilaista.

Tuoksussa on enemmän tammea, kuin Laphroaigia. Koska peruslappis jakaa hyvin paljon mielipiteitä, tulee mieleen että tässä on yritetty tehdä viskiä joka sopisi entistä useammille. Ei ehkä paras lähtökohta, mutta itselleni tuoksu on kyllä ihan miellyttävä.

Maku on vahvasti tynnyripitoinen. Esiin nousee tammi ja bourbonin vanilija. Lopetus suussa on hiukan karvas ja tuoreen oloinen, viimeistelemätön. Kaukana Quarter Caskin erinomaisesta tasapainosta. Tämäkin maku käy lävitse monta vaihetta maistelun aikana joka kulminoituu kahteen päälinjaan: alku on hyvä, lopetus vähän vähemmän. Maku ei varmasti miellytä kaikkia, vaikkei jaa mielipiteitä yhtä rajusti kuin perus Laphroaig. Omalla, kierolla, tavallaan ei kuitenkaan hassumpi. Karvaus tulee tammesta selkeästi esiin erityisesti. Lieneekö tälle tekisi hyvää joku viiniviimeistely tms.

Jälkimauksi jää karvaus aika vahvasti esille. Mutta viski on myös karuhko, ja ihan mukava tuulahdus Islayltä. Ehdottomasti pitää kokeilla uusia asioita, kysymys onkin onko tässä haettu tislaamon puolelta bulkkiviskiä lentokentille vai mistä on kyse. Kun lasi on ollut tyhjänä jonkin aikaa, tuoksu alkaa parantua huomattavasti. Kannattaa haistella.

No comments:

Post a Comment