Saturday, October 1, 2011

Port Charlotte PC 9 – Makua meren tuomana, pohjoisen ylläpitämänä

Rajussa syyskelissä kasataan nuotio isojen kivien leikkaukseen. Risuja ja sytykkeitä on kannettu mukana koko päivä, nyt taas tihuttaa vettä ja sumu kastelee kaiken. Alaoksilta kerätään lisää risuja ja vähän suurempiakin oksia, onneksi vielä suhteellisen kuivia. Läheltä löytyy vielä keloa, tervaisen tuoksuista, joita kannetaan valmiiksi lähelle tulipaikka. Sytykkeet kasataan varovaisesti, tarkistetaan vielä kerran tuulen suunta ja tulukset iskevät kipinää. Pian hento kiehura alkaa nousta, voimistuen hetki hetkeltä. Liekit puskevat lävitse ja risuja lisätään alkavaan nuotioon. Savu paksuuntuu ja pian tuli alkaa palamaan iloisesti. Laavu viritetään lähelle ja isompia risuja heitetään tulen uhriksi. Alkaa satamaan, mutta se ei enää haittaa. Liekit kasvavat riittävän suuriksi ja oksia, karahkoita ja keloja saa tuli syödä vapaasti. Miellyttävä savu kietoutuu matkaajien ympärille, tervainen tuoksu yhdistettynä nopeasti viilenevään ilmaan antaa hyvän syyn pistää pannut tulille kiehumaan..

20110930203239-IMG_7506_smallPort Charlotte PC 9 – An Ataireachd Ard (the Surge of the sea, 9YO, 59.2%) on turpeinen, savuinen, muinainen ja tuleva viski. Se elää niin menneisyydessä kuin nykyhetkessäkin ja luulenpa että tämä suhteellinen harvinainen (6000 pulloa) viski jää monella mieleen hyvällä tavalla. Tuoksu on täynnä miellyttävää savuturvetta ja lupaa juomalle leveyttä, paksuutta, pituutta ja sisältöä. Se on samalla pehmeä ja karu, hienostunut ja viimeistelemätön. Yksi parhaista tuoksuista viskeissä mitä olen koskaan päässyt nenälläni lähelle.

Maku ei jää jälkeen elämyksessä. Täyteläinen ja leveä, mutta pohjoisen ja meren karu maku iskee makuhermoihin armotta mutta lempeästi. Kuin tyly kouluttaja, joka hakee oppilaan parasta mutta vaatii myös täydellisyyttä heti alkuhetkistä lähtien. Turve on vahvasti läsnä, erittäin hyvällä tavalla, juomassa. Yksinkertaisesti todella mainio maultaan. On oikein mukava tässä havaita, että eroa PC8-viskiin on varsin paljon. Tässä on tyyliä, hienostuneisuutta ja leveyttä/paksuutta paljon enemmän. Täyteläinen ja tasapainoinen, karulla tavalla höylättynä.

Jälkimaku maistuu suussa pitkään. Savu ja turve hallitsevat elämystä vielä pitkään, ja lasi… lasi tuoksuu todella hyvälle hyvin pitkään senkin jälkeen kun viimeiset tipat siitä on nuoltu pois.

Huhujen mukaan tämä on viimeinen odotteluviski, ennen varsinaisen Port Charlotten tuloa markkinoille – ilmeisesti 2012. Jos suuntaus on tämä, odotettavissa tulee olemaan äärimmäisen miellyttävä viski josta ei puutu turvesavua lainkaan.

Tämä erä ei ole siis kovin suuri, joten jos tämän jostain onnistuu itselleen kaivamaan/maistamaan niin suosittelen lämpimästi. Todella lämpimästi!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.