Saturday, September 29, 2018

Viski syysiltana

Syysillat ja viskit ovat lyömätön yhdistelmä. Kuumalla kesälläkin tuli viskejä maisteltua, mutta iltojen alkaessa hämärtää elokuussa ja myrskyjen noustessa syyskuussa ne viskit saavat ihan uuden syvyyden tarinoissaan. Aberlourin A'bunadh, tynnyrivahvuinen Bowmore tai Laphroaig - ne vasta toimivia ovatkin tuulen ulvoessa ja puiden heiluessa.

Tunnelma tosin on hiukan erilainen kuin edellisenä syksynä. Syvän metsän ja lähes erämaan hiljaisuuden sijaan ympärillä tervehtivät kaupungin valot ja äänet. Myrskytkään eivät tunnu yhtä voimallisilta. Vaikka tuo vaikuttaakin vähän ympärillä olevaan tunnelmaan, itse päätähti - viski - vie kuitenkin mukanaan eri tarinoihin. Highland Parkin viikinkiteema auttaa heittäytymään lohikääremlaivan retkiin, vaikkei se itse makuun suoraan vaikutakaan. Ardbegin kelttisyys, Lagavulinin aatelisuus ja Bowmoren merihenkisyys luovat omat puitteet matkoille jos niille antaa hiukan tilaa. Viskit ovat kuitenkin aina retki ja elämys, jossa pelkkä lasista maistelu ja nuottien luettelu tuntuu helposti ohuelta itselle. Hyvän tarinan ja seuran kanssa tilaisuus on enemmän kuin viski komponenttiensa summa.

Hauskaa tässä muutoksessa on ollut pääsy mukaan aktiiviseen viskiympäristöön. Maisteluita olisi tarjolla enemmän kuin pystyy paikalle itsensä järjestämään. Seura ottaa tulokkaat vastaan lämpimästi - onhan tässä yhteinen harrastus ja intohimokin yhdistämässä. Ei se merkitsemätön polku aina johda rotkoon, tässä on päässyt matkalle josta paljastuu ihan uusia nähtävyyksiä ja elämyksiä.

Maistellaan viskejä, nautitaan hetkistä! Kuuluisan, aivan helkutin hyvän, kotimaisen viskigurun sanonta keväältä vapaasti muistaen: ei ole väärää tapaa nauttia viskiä!

Ja mitä lasissa kirvoitti näin sykyllä tämän? Blackadder Peat Reek 2014 vei ajatukset syksyiseen myrskyyn meren rannalla, kalliolle joka ottaa tyrskyt vastaan vuosisadasta toiseen. Merituulen mukana tulee kytevää hiillosta, savun pölähdyksiä, turpeista riuttaa (nimen mukaisesti) ja öljyisen makeaa tammea joka vanilijana jää katselemaan kun myrsky tyyntyy ja jäljelle jää lämmittävä nuotio. Mahtava viski, jonka mieluusti maistelee ilman vesilisiä. 

No comments:

Post a Comment