Thursday, April 3, 2014

Mitä viskiä lahjaksi, osa II

When going to a birthday party or some other occasion is emerging and you need to figure out what dram to give, this is an article to give some ideas. This is written in Finnish, since the aim to find a suitable whisky from Finland. Using a translator (Google, Bing) you can of course enjoy the ride even if you don’t understand Finnish fully.

Kirjoittelin jo aika kauan sitten artikkelin vastaavasta aiheesta. Vuonna 2011 ei kuitenkaan ollut Alkon hinnasto vielä suoraan saatavilla netin ylitse, ainakaan virallisia reittejä pitkin. Nyt onkin hyvä hetki tehdä pientä päivitystä lahjaviskeihin.

20140106-20140106135258-IMG_2904_smallKoska tämän blogin nimi on Savuista, luonnollisesti suurin osa ehdotuksistani on savuisia viskejä. Lukijat ovat tervetulleita laajentamaan valikoimaa omilla ehdotuksillaan kommenttikenttään, voin vaikka myöhemmin sitten koostaa III-version lahjaviskeistä. Tällä kertaa en ajatellut odottaa useampaa vuotta.

Kesä ei ole kaikille savuviskien kulta-aikaa, mutta kesäkuumaan on vielä tovi jos toinenkin. Ja vaikka se viski ei siinä heti kesällä tyhjenisi, niin voi lohduttautua sillä että savuviskit säilyvät varsin hyvin kunhan ei heitä korkkia avauksessa pois. Itselläni on joitain viskejä jotka on ensi kertaa avattu yli kaksi ja puoli vuotta sitten.

Alkon tilauspalvelusta on hyvä muistuttaa tässä yhteydessä myös. Mikäli haluamasi viski on saatavilla vain tilauspalvelun kautta, asia hoituu keskustelemalla myyjien kanssa – tilausvalikoiman viskeistä tai myymäläsiirroista ei pitäisi tulla mitään kuluja, vaikka joskus näistä kuuleekin mainittavan. Alkon erikoisvalikoiman viskejä, jotka ovat saatavilla vain Lippulaiva Arkadiasta, ei saa hankittua käymättä Helsingissä kyseisessä liikkeessä paikan päällä – tai maksamalla mielestäni aika kovan hinnan niiden siirrosta.

Perinteiset savuviskit

 • Ardbeg 10YO, on ehdottomasti suosikkini tässä sarjassa. Savua, turvetta ja tunnetta. Saatavilla on myös puolikas pullo. Vaeltajille, nuotioistujille.
 • Caol Ila 12YO, helppo mutta silti savuinen ja turpeinen. Ei niin ärhäkkä kuin Ardbeg. Takan ääressä nautiskelijoille.
 • Laphroaig 10YO, on näiden väliltä. Hyvin omalaatuinen makumaailma mutta tuttu useimmille, jotka savuviskejä ovat maistaneet. Kalastajille.
 • Laphroaig Quarter Cask on runsaasti monipuolisempi kuin 10YO. Ei niin raju kokemus vaan tasapainoisempi ja leveästi maistuva. Appivanhemmille.
 • Talisker 10YO sisältää merta, myrskyä ja savuista kyökkiä. Monien suosikki, olematta liian raaka kokemus. Erityisesti rannikon asukkaille.
 • Lagavulin 16YO, hintaa löytyy hiukan enemmän mutta vastaavasti tyylikkyyttä ja hehkuvaa savua tulee samassa paketissa. Mikäli savuviskit ovat “se juttu” niin tämä on aika varma lahja. Isännälle ja/tai emännälle.

 

Savua ja turvetta mutta eri tavoin

Tällä hetkellä listoilta löytyy myös useampia tilauslistan viskejä, joita kannattaa harkita

 • Kilchoman Machir Bay 2013, hedelmäisempi, helpompi ja hennon savuinen kokemus. Ei säikäytä maistelijaa mutta kutoo oman verkkonsa, johon on helppo jäädä lumoutuneena makuelämyksestä. Rauhallisempaa mielenlaatua etsivälle, hitaasti nautiskelevalle.
 • Bruichladdich Octomore Comus 4.2. on turvesavupommi, joka on siloiteltu makeudella ja tanssin koreografialla. Extreme-elämyksien hakijalle ja nautiskelijalle.
 • Ardbeg Uigeadail kustantaa enemmän kuin Lagavulin 16YO, mutta tarjoaa huikean elämyksen jossa yhdistyy Ardbegin turvesavu sopivasti annosteltuun makeuteen. Rokkareille, motoristeille ja henkisesti näihin samaistuville.

 

Hyvin erikoiset viskit erikoisiin tilaisuuksiin

 • Laphroaig Vintage 1989 23YO kustantaa yli 200€. Maussa ei ole mitään vikaa ja on varmasti hyvin mieleenjäävä lahja. Tasavuosikymmenet, läksiäiset, uuteen taloon.
 • Highland Parkin viikinkisarjalaiset Loki ja Thor on paketoitu näyttäviin pakkauksiin, eikä viskeissäkään ole mitään vikaa. Hinta ei ole ihan edullinen. Viikinkejä ihannoiville, Marvel-faneille.
 • Talisker 18YO löytyy erikoisvalikoimasta Helsingistä. UISGEn maistelun perusteella oikein maistuva viski, jossa on merta, savua sekä hyviä merimiehen tarinoita joissa ei ole juurikaan liioiteltu.. Purjehtijoille.

Mutta tietysti kaikenlaisia muitakin viskejä löytyy. Kannattaa lukaista oman blogini lisäksi myös muita viskiblogeja ideoiden hakemiseksi

No comments:

Post a Comment