Wednesday, December 4, 2013

Kummallisia sample-pulloja maistelussa

Näitä on päässyt kertymään, kun ei ole ehtinyt maistelemaan ja kirjoittelemaan putelien sisällöistä. Vähän sampleja Viskisiepolta, joka kirjoittaa – yllättäen – Viskisieppo blogia. Hänen bloginsa taitaa olla Suomen vanhin viskiblogit ja kun laittelin hänelle parit mysteerisamplet niin analyysit olivat aika huikeita! Siinä on kaveri joka osaa maistelun ja maut, taidan itse pysyä vain tarinoissa ja maistelen nautiskellen :)
Mutta ehkä näistä jotain voisi kertoa, vaikkei matkoja ehkä nyt niin tehdäkään.
20131123-20131123161344-IMG_2047_small

WhipperSnapper

Sieppo taitaa jaella tätä viskiä ahkerasti ympärilleen. Elävä Pullo oli aiemmin tutustunut tähän mysteerin nimissä. Viskin viralliset sivut kertovat  että Whippersnapper on nuori, villi, vanhempia kunnioittamaton persoona jolla kuitenkin on kunnianhimoa ja potkua ajaa itseään eteenpäin kohti menestystä. Aina se ei onnistu.
Tuoksu on aika ärhäkkä. Ei miellyttävä, mutta ei ihan samoja kuvauksia tule mieleen kuin mitä Elävällä Pullolla oli. Vahvat mausteet, vernissa, epäpuhtaus ja likaisuus ovat kyllä läsnä.
Maku jatkaa linjaa. Ärtsy ja likainen. Kuin Detroitin sivukujat, joihin ei mennä ilman vahvaa partiota. Pummeja, punkkareita ja katujengejä. Aika cyberpunkmainen, elämä on kovaa ja raskasta mutta verenmaku suussa pusketaan eteenpäin kohti dystopista tulevaisuutta ja toivotaan parempaa. Jokin makea mauste nousee esille hyvin vahvasti – kuin maustekakusta esiinnostettu. Ei mene suosikkeihini, mutta mielummin tätä joisi kuin perusbourbonia.

Springbank Claret wood 12yo 54.4%

9 vuotta ex bourbon-tynnyrissä, sen jälkeen 3 vuotta French claret-tynnyrissä. Kuulostaa lupaavalta.
Tuoksu on ärtsyhkö, mutta – toisin kuin useissa Springbankeissa – sherry ei iske päälle. Äskeisen WhipperSnapperin jälkeen tämä on taas aivan eri maailmasta.
Maku on makea. Todella makea minun kielelleni. Sitten yllättäen ja pyytämättä se on ärhäkkä kuin suututettu T-Rex, jolta on varastettu karkit käsistä. Tyly, jyskyttävä ja raju otteissaan. Mutta kyllähän siitäkin nauttii, kun on varsin tasaisia viskejä tässä maistellut blogauksien yhteydessä. Alku oli vähän pehmeä, mutta pidin siitä kuinka tämä otti homman haltuun ja nappasi päästä kiinni. Savua on hiukan, mutta makeus ja öljyisyys tasoittaa upeasti tätä viskiä. Ei mitenkään yksiulotteinen, vaikka tuoksu onkin hyvin sherrymaailmainen. Toisellakin suullisella tuo alun pehmeys ja äkillinen rajuus osuvat kovasti. Tämä on todella hieno elämys ja erilainen viski! Palautti uskoa Springbankkiin minulle!

Blanton’s Gold Edition 51.5% (2001)

Sitten taas vaihdetaan manteretta ja siirrytään bourbonien maailmaan. Blanton’s Gold Edition on joidenkin lähteiden mukaan parhaimpia bourboneita mitä löytyy. Jos nimellä googlailee, niin pullokin on todella tyylikkään näköinen! Sample-pullo jää siitä hitusen näyttävyydessään.
20131123-20131123161428-IMG_2049_small
Tuoksu on kyllä selvää Bourbon-maailmaa. Makeutta, vernissaa ja tekopyhää likaisuutta. Toisaalta tähän sopii blues ja rokki, jossa ei kaunistella vaan tilataan ihan rohkeasti vielä yksi kierros…
Maussa on pehmeyttä, sen jälkeen vernissaa ja vanilijaa. Aika ärhäkkä ja irvistyksen aiheuttava, mutta pakko sanoa että joissain mainospuheissa on joskus ihan ponttakin. Ehdottomasti paras jenkkiviski mitä olen maistanut! Erilainen kuin Wasmund mutta tässä on fiilistä, klubia, cyberiä ja letkeää countria. Pieni irvistys kuuluu asiaan, koska tässä on sielua kaiken muun lisäksi. Tällaisen kanssa voisi hyvin istua baari-iltaa ja vähitellen tiputtaa pullossa olevaa pintaa. Helpohko, makea, mutta voittaa silti useimmat konjakit mitä minulle on tullut vastaan. Ei pärjää useille savuisille, mutta paljon on vähemmän nautinnollisia skottiviskejäkin tullut eteen!
Loppumaku on muuten aika makea ja pitkä. Hiukan pistelevä, mutta nautinnollinen.
Lopuksi on vielä lisättävä että, jos vain on mahdollista, vaihdelkaa sampleja toisten  harrastajien kanssa! Näillä pääsee kokeilemaan erilaisia makumaailmoita joihin ei tulisi koskettua omien ennakkoluulojen vuoksi. Mitä enemmän sitä saa kokemusta erilaisista mauista ja viskeistä, sitä paremmin sitä omaa maailmaa voi kehittää. Jos vain elää tynnyrissä, ei koskaan voi kokea maailmaa.

No comments:

Post a Comment