Wednesday, October 3, 2012

Port Askaig 25yo – tammea ja makua

Port Askaig –viskit kuuluvat ns mysteerimaltaisiin. Port Askaig-nimistä tislaamoa ei ole olemassa, vaan ne ostavat joltain tislaamolta maltaat/tisleet ja hoitavat kypsentämistä + pullotusta itse. Osana hupia onkin arvailla miltä tislaamolta alkuaineet on hankittu.
20120929132041-IMG_7159_small
Port Askaigeja olen maistellut nyt kolmea: 17, 19 ja 25yo. 17yo oli todella loistava viski, 19yo tuntui olevan kuin eri maltaista, ja nyt tämä isoveli. Kaikki nämä on pullotettu 45.8% tehoon.

Tuoksu on lämpöinen, tasapainoinen ja kutsuva. Ei mitään äärimmäisyyttä, ei myöskään mitään juuretonta. Perinteet ja pitkän ajan suunnittelu kaikuvat pitkin lasia kun sitä nostaa tuoksuteltavaksi. Tästä löytyy myös tammea ja hedelmällisyyttä.

Maku on alkujaan ohuehko, mutta pian se valtaa suun ja leviää miellyttävästi ympäriinsä. Esille nousee puu ja tammi oikein mukavasti. Leppoisuus jatkuu. Kauheasti savua ja turvetta ei nouse heti esille, mutta sopivasti kuitenkin. Niin, että mieleen tulee pirtti jossa kulmaa hallitsee leivinuuni ja hirsissä näkee että sitä on käytetty aikanaan paljonkin. Savupirtti tämä ei kuitenkaan ole, mutta sellaisen lämpöä löytyy yhdistelmänä.

Tammi jää jälkimauksi ja sipaisuilla se vain korostuu entisestään. Miellyttävää lämmintä puuta ja rauhallista ikääntynyttä luonnetta. Tuli myös huomattua, kun kirjoitin tätä artikkelia suoraan jatkona PC10:lle, että nämä kaksi viskiä eivät toimi peräkkäin kovinkaan hyvin. Makumaailmat törmäävät joissain osissa todella pahasti, aiheuttaen hetkellisesti kummallisia makuyhdistelmiä. Tämä on mielenkiintoinen piirre joissain viskeissä – ne eivät vain toimi peräkkäin, tai viski jonkin hedelmän perään muuttaa makuaan todella kummalliseen suuntaan. Siksi viskisarjat onkin hyvä harkita ja miettiä etukäteen – tai mahdollistaa välillä suun neutraloinnin jollain täysin muulla aineella (suklaa, punaviini,kahvi,… ).

Harvoin tällä hinnalla saa hankittua laadukasta 25YO viskiä. Siksi tätä on helppo suositella maistamaan, mikäli vain on mahdollista. Syvä, leveä, kokenut. Ei mikään voittaja, mutta iätön ja hiljainen puurtaja. Ja se tislaamo? Oma arvaukseni on Caol Ila.

3 comments:

 1. Mikä on tuollaisen mysteerimaltaan hinta? Entä löytyykö sitä Alkosta? ps. kiitos savuntuoksuisista kirjoituksistasi!

  ReplyDelete
 2. Kyllä siitä yli satkun joutuu pulittamaan mutta ei se hinta välttämättä kauheasti siitä ylity - riippuu hiukan mistä sitä tulee vastaan. 25-vuotiaat savuiset alkavat olla helposti hinnoissaan, joten tämä mysteeri on ihan siedettävä hinnaltaan.

  Alkosta ei taida löytyä, joutuu reissuamaan ulkomaille. Sitä en tiedä miten näitä löytyy Pikkulinnusta tms paikoista, aina kannattaa kysyä jos vaikka pääsisi sen dramin maistamaan.

  Alkosta muuten löytyy tällä hetkellä tilauslistalta Ardbeg Galileota, Octomore Comusta ja Kilchoman Machir Bayta.

  Kiitos kehuista! :)

  ReplyDelete
 3. Kiitos vastauksesta ja tiedoista. Jatkossa olisi mukava tietää taustoja, mistä kautta olet saanut tällaiset helmet maisteltaviksi. Voisi vaikka seurata jalanjälkiä... Hintahan on tällaisilla helmillä yleensä toisarvoinen juttu, mutta tässä tapauksessa kiinosti, koska tislaamo ei ole yleisessä tiedossa.

  ReplyDelete