Saturday, June 9, 2012

Kilchoman Machir Bay 2012 – savua ja nautintoa

Suuri myrsky lähestyy tuntureita. Piikivinen veitsi sivaltaa tervaisista puista lastuja nuotiota varten. Kivistä rakennettu rinki täytyy vähitellen sytykkeistä ja puunkappaleista, pieni savukiehkura nousee kohti yhä synkkenevää taivasta. Laavu suojaa reppuja ja matkaajia, tuli aloittaa iloisen räiskeensä ja liekit tanssivat kohti lähenevää sadetta.

20120527125132-IMG_3003_smallKilchoman Machir Bay on mukava väliuutuus Kilchomanien sarjassa. Se jatkaa laadukkaasti nokisavun ilosanoman jakamista uskaliaille maistelijoille. Taustana tässä viskissä on se, että siinä on sotkettu 3,4 ja 5 vuotiaita Kilchomaneja keskenään (tehden tästä viskistä 3YO). Nelivuotiasta on  käytetty 8 viikkoa Oloroso Sherry –tynnyreissä ja haettu sitä kautta, tällä kertaa järkevästi, monimuotoisuutta makuun.

Tuoksu on vahva, aistikas ja kutkuttava. Houkuttaa maistelemaan, vähän savua, paljon tyyliä. Kilchomanin perustuoksu on selkeästi havaittavissa. Silmät sulkien on helppo karata kauaksi pohjoiseen, karumpiin olosuhteisiin ja nauttia äärimmäisyyksien tuomasta ilosta.

Maku ei petä tälläkään kertaa. Voimakas, monimuotoinen, vivahteikas, savuinen ja mieltä lämmittävä. Kertoo alkukantaisuudesta, kokeilunhalusta ja eteenpäin menemisestä. Sherry ei tunge lävitse, vaan sitä on sopivasti – kuten pitääkin – mukana mausteena. Jälkimaku seikkailee suun makuhermoilla pitkään ja tuo lisää kokemuksia. Erinomaista! Kilchoman jakaa, tietysti, mielipiteitä mutta omassa hyllyssäni nämä ovat arvostettuja juomia. Niissä oleva savun maku on erilainen, erikoinen, verrattuna muihin. Poltettu ja sammutettu autiotupa, kastunut nuotiopohja, kostea hiili. Aivan loistavaa savumaailmaa on siis löydettävissä. Harva pystyy arvaamaan, että tämä on näinkin nuori viski. Jälkimaku säilyy, sherryn vaikutuksesta ainakin osittain, pitkään Machir Bayssa. Aivan mainio kokemus.

Varsinkin lasin tyhjennyttyä löytyy lasista tuota savua enemmänkin. Siinä se on parhaimmillaan ja tunnelmallisin kokemus. Odotan innolla edelleen jatkoa Kilchomanin tislaamolta. On siellä Sherry –tynnyriviimeistely versio olemassa, mutta blogiani seuranneet tietävät ettei se tällä hetkellä ole kovin suuresti odotuslistallani. Katsotaan jos aallot tuovat sen eteeni kohtalona vai jääkö se viski, yhtenä harvoista Kilchomaneista, kokeilematta minulta.

Machir Bayta suosittelen lämpimästi maistamaan. Erinomainen kokemus, tyylikäs viski!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.