Sunday, April 1, 2012

Kaulaa ja ilmaa

Pieni tovi on ehtinyt vaihteeksi vierähtämään siitä kun viimeksi blogiin uutta turinaa kirjoittelin. Vaikka onkin aprillipäivä, ei anneta sen häiritä vaan pysytään asiassa. Eilen tuli vihdoin kuvailtua hiukan enemmän Octomore 4.2. Comusta ja samalla mietiskeltyä sitä, miten ilman vaikuttaakaan viskiin kun pullo on ollut avattuna.

20120331114125-IMG_0861_smallOlettaen että korkki on kunnossa viskipulloonhan ei ilmaa pääse ennen avaamista. Tällöin viskikään ei muutu pullossa enää, koska kypsyminen on tapahtunut tynnyrissä ja teoriassa viskipullo säilyy sellaisenaan kymmeniä-satoja vuosia. Korkkaamisella ei siis ole kiire. Korkkaamisen jälkeen tilanne vähitellen muuttuu, kuten olen blogissani muutamaan otteeseen tainnutkin kertoa.

Jotkut viskit (Bunnahabhain 13YO single cask for Finland ja Octomore 4.2. Comus esimerkkeinä) vaativat aika paljon ilmaa lasissakin (15-30 minuuttia), ennen täyden potentiaalin löytämistä maisteluissa. Ajan kanssa, kun pullo on vajaampi, ilmaantumista tapahtuu myös maisteluiden välillä. Sen jälkeen onkin kiinni siitä, onko se hyvä vai huono asia. Jotkut viskit eivät kestä ilmaa juurikaan vaan ne muuttuvat lähinnä mauttomiksi, mutta aika harva Islay tuntuu reagoivan niin. Ardbeg 10YO pullonsa lopussa alkaa olla erittäin mainiota, Bruichladdich 16YO Bourbon muuttui hyvään suuntaan erittäin runsaasti, ja niin edespäin.

Jos tätä kiteyttää jollain, niin älkää tyrmätkö viskiä heti kaulan (pullo juuri korkattu, ensimmäiset maistelut) perusteella. Maistakaa lisää vaikka kuukauden päästä hiukan, että pullosta ehtii vajota vaikkapa muutaman annoksen verran viskiä. Sen jälkeen annatte sen olla kaapissa vaikka puolisen vuotta ja kokeilette uudestaan. Silloin saattaa olla tapahtunut hyvinkin paljon muutosta.

Onko se sitten huono asia, jos näin on tehtävä? Ei mielestäni. Ei tämä ole hätäisen ihmisen laji, ja onhan se hyvä jos nykymaailmassa pääsee/joutuu odottamaan jotain puolisenkin vuotta. Vaikkakin – on myönnettävä – että joskus se ottaa koville, hätäinen kun usein itse olen.

Sitten taas ne, jotka haluavat tuntea karuutta viskien kanssa – nauttikaa kaulaosuuksista Islayn tuotteiden kanssa. Ardbeg Uigeadail ja Supernova, Octomore 4.1., Finlaggan ja Ileach.. siinä viskejä jotka ottavat luuloja pois ja antavat elämyksiä rajan tuolle puolelle suoraan kaulamaisteluilla.

Nautiskelkaa!

No comments:

Post a Comment