Sunday, January 22, 2012

Elements of Islay Kh1 – alkuainevoimaa

Jyrisevä taivas, tähtien kimalteleva vyö myrskyn jälkeen. Ankara tuuli, joka piiskaa armotta. Lumimyrsky, joka repii laavusta suikaleita. Talven hyiset sormet jotka kurottavat makuupussin sisälle, auringon armoton porotus joka ei säästä kesäistä vaeltajaa tuskaiselta helteeltä. Äärimmäisyyksiä. Kokemuksia. Muistoja, joita kertoo vielä monta kertaa.

20111219194332-IMG_9040_smallElements of Islay on Speciality Drinksin pullottama sarja erilaisia viskejä tynnyrivahvuisena. Niihin on koottu se jokin puoli Islaysta, joka on äärimmäisen hyvin edustettuna. Tämä on paketoituna ‘alkuaineiksi’, joiden tunnukset kasataan viskistä josta pullote on tehty. Tässä tapauksessa kyseessä on tynnyrivahvuinen (59.7%) Kilchoman. Tämä viski on siis kolmevuotiasta, elleivät ole jostain saaneet 4yo:ta käsiinsä – ikää ei kerrota. Itseäni kiinnosti kovasti minkälaista on tynnyrivahvuinen Kilchoman – tätä ennen vahvin on ollut noin 50% Inaugural Edition.

Tuoksu on vahva, raaka ja karu. Siitä paistaa Kilchoman erittäin hyvin lävitse – mutta tuoksu on terävä ja läpitunkeva. Palaneen talon savu on siellä vahvasti esillä, mutta hienostuneisuutta on tästä turha hakea. Se jäi johonkin kauas sivistykseen odottamaan pukujuhlia.

Maku jatkaa samalla, mukavan karulla, linjalla. Palanut talo on vahvasti esillä ja Kilchomanin tyyli ja maku on myös mukana, vaikkakin korostettuna ja ‘siivutettuna’ äärimmäisyyksiin. Erittäin mainio kokemus tulee tämän maistelusta! Jatkossakin pitää saada jotenkin käsiinsä tynnyrivahvuista Kilchomania koska tämä on sitä juuri mitä haluan myös etsiä: kokemuksia. Savua. Karuutta. Tämä muistuttaa siitä, minkälaista on maata matalana luonnonvoimien piiskatessa laavua ja nauttia olostaan nuotion ääreessä. Kuivana.

Tämä menee luokkaan: jos tykkäät tynnyrivahvuisista (esim Caol Ila Cask Str) ja Kilchomanista (mikä tahansa) niin kannattaa maistaa. Aivan erinomaista viskiä! Ei säästele juojaansa, eikä anna yhtään armoa. Vasta-alkajan ei kannata tällä aloittaa kokeilua, koska tämä ei ole helppo juoma. Makuja löytyy kyllä, vaikkakin hennoimmat ovat jääneet matkasta jo aikoja sitten. Fiilistelyyn!

No comments:

Post a Comment