Saturday, January 7, 2012

Port Askaig Harbour 19 – Tuntemattomampi savustus

Tuoksu, joka kertoo samantien mistä fiilikset tulevat. Savusta, turpeesta, karusta paikasta, mahtavasta olotilasta joka iskee päälle päivän retken jälkeen nuotiolla makaillessa. Auringonlaskusta, lintujen ja läheisen veden äänistä, tuulenvireestä joka tuo mukanaan lähestyvän sateen aavistusta. Joillekin tätä on saapuminen autiotuvalle, tulen virittäminen kaminaan ja lämmön vallatessa kehon iskee raukeus ja mahtava fiilis. Joillekin meistä taas laavun alla makailu ja sateen kuunteleminen antaa paljon rauhoittamaan mieltä. Nyt ei irvistetä ja mennä kasvot tiukkana, vaan nautiskellaan.

20111219194822-IMG_9052_small

Port Askaig on tuntemattomampi merkki viskeissä. Se ei ole oma tislaamonsa, vaan he ostavat maltaat jostain muualta – todennäköisesti Caol Ilalta, koska niin paljon samaa löytyy mausta. Eroavaisuudet tulevatkin tynnyreistä ja niiden säilytyksistä. Port Askaig on hieno nimi sinänsä, Islayn tärkein satama. Aikaisempi Port Askaig oli 17yo ja nyt on kulunut jälleen pari vuotta, Harbour 19 YO on ilmestynyt. Se on jätetty helpoksi maistella vahvuudeltaan (45.8%).

Tuoksu kertoo paljon merestä, mutta myös arvokkuudesta. Tämä ei yritä olla villikissa, eikä sarvikuono vaan astelee eteenpäin majesteettisesti hiukan hyräillen samalla. Tuoksussa ei ole mitään puu/viinilajia joka olisi heti arvattavissa. Epäilisin, että bourbon ja tammi-tynnyreissä juoma on käynyt kypsymisensä aikana.

Maku on erittäin miellyttävä. Tässä tulee esille bourbon ja tammi vahvemmin, erityisesti bourbonin makeus. Hyvin arvokas ja tyylikäs maultaan, laaja ja syvä olemukseltaan. Majesteettisuutta löytyy edelleen, vaikka ehkä prinssistä on tiputettu herttuaksi. Karuus on olemuksessa, kuten pitääkin, mutta kelpaa hyvin salonkiin tai hienostuneeseen seuraan. Tasapainoinen viski, joka tykkää leikkiä ja keikuttaa lautaa hiukan. Tämä on kyllä yksinkertaisesti erinomainen maultaan – loppumakukin kestää pitkään ja savua on edelleen mukana. Mikään savupommi tämä ei ole, mutta savuinen ja turpeinen viski kylläkin. Ja merellisyys on mukana koko ajan.

Ehdottomasti kannattaa maistaa näitä. Port Askaigista on olemassa jotain vanhempiakin pullotteita, otan mielelläni vastaan kommentteja niistä. Tämä on viskinä mainio. Jos vertaa esim Lagavulin 16yohon, on tämä paljon pehmeämpi vaikka onkin erilainen. Tässä ei yritetä rikkoa ennätyksiä, vaan olla laadukas ja tasapainoinen. Lopputuoksu on hyvin Caol Ilamainen.

No comments:

Post a Comment